Przepisy kulinarne

Kuchnia babci Zinaidy

Robert Rowński przyznaje, że pochodzi z niezwykle silnie emocjonalnie związanej ze sobą rodziny. Od pokoleń rodzina wspólnie prowadzi interesy. Kiedy Robert był małym chłopcem wraz z babcią i rodzicami prowadził sklepy z nadmorskimi pamiątkami. Dziś razem z siostrą Wiolettą i babcią Zinajdą przygotowali dla nas kilka ciekawych potraw.

Zupa węgierska babci Zinaidy

Składniki:
1 kg wołowiny extra,
1 kg ziemniaków,
0,3 kg boczku wędzonego,
2-3 cebule, pęczek włoszczyzny,
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona i zielona),
koncentrat pomidorowy,
pomidory w puszcze w całości bez skórki,
groszek konserwowy zielony,
oliwa, pieprz, sól, liść laurowy, przyprawa chilli.

Sposób przygotowania:
Gotujemy wołowinę dodając do niej włoszczyznę, następnie paprykę. Smażymy boczek i dodajemy do zupy, następnie smażymy cebulę wraz z czosnkiem pomidorami i koncentratem, dodajemy wszystko do zupy i przyprawiamy.

Placki z jabłkami

Składniki:
mąka tortowa,
mleko 3,2 %,
jajka,
proszek do pieczenia,
1 kg jabłek i cukier puder.

Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, dodajemy jabłka pokrojone w plastry, tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, gotowe placki z jabłkami posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0