Materiał promocyjny

Kuchnia austriacka

Mistrz Andrzej Polan proponuje kaloryczne, ale bardzo smaczne potrawy kuchni austriackiej.

Knedle z ciasta parzonego z morelami

Składniki:

Woda 300 ml

Masło 30 g

Mąka 250 g

Jaja 2 szt

Mak 1 łyżka

Szczypta soli

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy w garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodajemy masło. Następny krok to dodajemy mąkę wymieszaną z makiem i wszystko razem mieszamy. Powstaje baaardzo gęsty kluch, którym absolutnie się nie przejmujemy. Tak musi być. Zestawiamy zaparzonego klucha z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy jaja. I znowu odstawiamy na bok do przestygnięcia. Teraz zabieramy się za morele.

Składniki:

Morela 400 g

Cukier w kostkach

Przygotowanie:

Morele pozbywamy pestek, a na ich miejsce wkładamy kostki cukru. Ciasto przestudzone – więc możemy uformować z niego wałek i poporcjować go na 10-12 kawałków. Każdy kawałek spłaszczamy w dłoniach, na środek kładziemy nabitą cukrem (a nie w butelkę) morelę i dokładnie zaklejamy owoc ciastem. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, wrzucamy przygotowane kluski i gotujemy aż do momentu kiedy kluski wypłyną na wierzch. Podajemy polane masełkiem bułką tartą. Ale czy ta bułka jest taka konieczna? ) Proponuje jeszcze dodać do knedli smażone kwiaty czarnego bzu, teraz kwitnącego.

Składniki:

Mąka 150 g

Jaja 2 szt

Piwo 200 ml

Sól, cukier, cynamon

Kwiaty czarnego bzu

Przygotowanie:

Z mąki, żółtek, soli, piwa przygotowujemy gęste ciasto jak na naleśniki. Białka ubijamy na pianę z cukrem, na koniec dodając cynamon. Łączymy z ciastem. Kwiaty bzu myjemy i suszymy na ściereczce. Obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. W trakcie pieczenia dobrze jest trzymać kwiatki za ogonek i lekko nimi potrząsać. Cukier waniliowy i cukier puder również wskazany.

Knedle na ostro

Składniki:

Bułka czerstwa 8 szt

Mleko 250 ml

Cebula 1 szt

Boczek wędzony 150 g

Natka pietruszki,

Masło 50 g

Jaja 5 szt

Sól,

Przygotowanie:

Bułki kroimy w kostkę, ale same środki najlepiej. Zalewamy letnim mlekiem, solimy i odstawiamy na bok. Niech wchłoną jak najwięcej płynu. Na maśle roztopionym podsmażamy cebulkę. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka, łączymy z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem wędzonym, przesmażoną cebulką, natką pietruszki, solą, pieprzem oraz żółtkami. Mieszamy to wszystko razem. Wygląda to ciasto niezwykle dziwnie, ale ja teraz dodamy ubitą pianę to dopiero zrobimy duże oczy. Nie szkodzi, tak to ma wyglądać. Folię aluminiową smarujemy masłem, wykładamy powstałe ciasto na nią i zwijamy w podłużny klops. Pieczemy w piekarniku około 40 minut. Podajemy najlepiej z sosem pieczeniowym, ale ja zapraszam na

Gulasz z wołowiny

Składniki:

Pręga wołowa 800 g

Cebula 800 g

Smalec 50 g

Papryka słodka 2 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Kminek 2 łyżki

Majeranek 1 łyżka

Koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Sól, pieprz,

Przygotowanie:

Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w plastry. Przesmażamy na smalcu ( koniecznie!). Oprószamy papryką i krótko przesmażamy. Mięso przesmażamy osobno, dodajemy czosnek pokrojony drobno,. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, kminkiem i majerankiem. Dodajemy cebulę, koncentrat, zalewamy bulionem lub wodą i dusimy min. 1,5 godziny. Co jakiś czas dolewamy wody. Konsystencja musi być gęsta, kolor brunatny a aromat niesamowity. Zapewniam taki gulasz z knedlami to niebo w…buzi. Smacznego!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości