Kuchnia austriacka. Krem z dyni i jabłka w cieście w cydrze

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy austriackie. Na naszym stole pojawiły się smakołyki w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Co powiecie na zupę krem z dyni, polędwiczki w piwie, roladki z suszonych kruszek, krążki z jabłek w ciecie z cydrem czy lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami?

Zupa krem z dyni

Składniki:

600 g dyni muszkatołowej

3 szalotki

2–3 ząbki czosnku

1 gałązka tymianku

Odrobina masła

40 g orzeszków piniowych

0,2 l białego wina

0,5 l bulionu albo rosołu cielęcego lub wołowego

250 ml śmietany

Szczypta mielonego kminku

2–3 łyżki crème fraîche

Sól, pieprz

2 łyżki oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić na półksiężyce, usunąć pestki i piec w piekarniku podgrzanym do temperatury 180 °C przez 15 min. Wyjąć z piekarnika, usunąć skórkę, rozgnieść i odstawić. Szalotki, czosnek i tymianek lekko podsmażyć na maśle. Dodać orzeszki, krótko prażyć i dodać białego wina. Uzupełnić bulionem lub rosołem, dodać dynię i gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać śmietanę, znów odparować (tzn. gotować, aż zmniejszy się ilość płynu) i dodać sól oraz pieprz. Mieszając, dodać crème fraîche i olej z pestek dyni, a następnie przetrzeć przez sitko. Podawać z prażonymi pestkami dyni i/lub grzankami z ciemnego chleba. Skropić olejem z pestek dyni. Smażone polędwiczki wieprzowe na sosie śmietanowo-piwnym z roladką z suszonych gruszek i żurawiną w poszetowanym jabłku.

Polędwiczki

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych

250 ml bulionu warzywnego

150 ml piwa marcowego (najlepiej Murauer)

50 g masła

120 ml śmietanki kremówki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki posolić i podsmażyć z obu stron, a następnie wstawić na 10 min. do piekarnika. Sok z pieczeni zalać piwem, krótko odparować, a następnie uzupełnić bulionem. W sosie trzepaczką roztrzepać śmietankę i masło, według uznania posypać mąką.

Roladka z suszonych gruszek

Składniki:

50 g kaszy manny

120 ml mleka

2 jaja

50 g masła

3 bułki

50 g suszonych i namoczonych gruszek

Przygotowanie:

Kaszę manną ugotować w mleku, lekko posolić, a następnie schłodzić. Dodać kawałki bułki i pozostałe składniki, pokroić namoczone gruszki na bardzo małe kawałki i dodać do masy. Dodać przyprawy, położyć cienką warstwę masy na wilgotnej ściereczce, zawinąć i gotować w osolonej wodzie, aż zgęstnieje.

Krążki z jabłek w cieście z cydrem

Składniki:

1 kg jabłek (np. Elstar, Golden Delicious)

250 g mąki

1/8 l cydru (ewentualnie piwa)

Szczypta soli

Mleko według uznania

1 jajo

Tłuszcz do smażenia (olej)

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na krążki o grubości ok. 6 mm. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na ciasto o konsystencji takiej, aby po zanurzeniu krążka jabłka pozostała na nim cienka warstwa ciasta. Następnie smażyć w tłuszczu na złotobrązowy kolor. Krążki podawać według uznania z sosem waniliowym, cukrem pudrem, cynamonem i bitą śmietaną.

Lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami dyni

Składniki:

80 g cukru

4 łyżeczki styryjskiego oleju z pestek dyni

200 ml śmietany kremówki

Laska wanilii

2 łyżki cukru pudru

Listki mięty (do przybrania)

12 kulek lodów waniliowych

Pestki dyni

Przygotowanie:

Cukier rozpuścić na patelni, wrzucić posiekane pestki dyni i energicznie wymieszać. Bardzo gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować i pozostawić do zastygnięcia. Następnie zetrzeć wałkiem między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kawałki o pożądanej grubości. Śmietanę wyłożyć do miski, laskę wanilii naciąć, wyjąć miąższ i dodać do śmietany. Śmietanę dobrze ubić, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Do salaterek wyłożyć po trzy kulki lodów. Przy użyciu rękawa cukierniczego nałożyć na nie bitą śmietanę. Posypać karmelizowanymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.

Rada: aby deser wyglądał jeszcze efektowniej, można go udekorować posiekanymi laskami wanilii i listkami mięty.

Uwaga: lody podawać w schłodzonych salaterkach – wtedy dłużej zachowają odpowiednią konsystencję.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości