Samar Khanafer, uczestniczka programu Masterchef, oraz Anna Starmach, jurorka programu, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały przysmaki kuchni arabskiej: serniczki z baklavą, tartę z pomidorami i bakłażanami, libańską zupę z okry na baraninie, nadziewane bakłażany w pomidorach oraz baklavę. Lubicie takie smaki? PRZEPISY SAMAR:
Libańska zupa z okry na baraninie - Bemi
Składniki:
okra
ryż
cienki makaron rosołowy
marchew
czosnek
kolendra
mięso z baraniny
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
passata pomidorowa
cytryna
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy garnek i podsmażamy na oliwie z oliwek mięso z cebulą przez 2-3 minuty. Dorzucamy przyprawy – pieprz, sól, 7 przypraw arabskich, liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Obieramy marchew i kroimy w grubsze plasterki, dorzucamy do wywaru. Okrę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy do reszty. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, a okra wypuści „klej”.
Na sam koniec podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, po czym dorzucamy do niego posiekaną kolendrę. Podsmażamy 2 minuty i dorzucamy do całości wraz z passatą. Gotujemy ostatnie 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Ryż namaczamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy makaron. Dodajemy sól, 7 przypraw i ryż. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Zupę podajemy z ryżem. Na sam koniec obficie skrapiamy cytryną.
Nadziewane bakłażany w pomidorach
Składniki:
bakłażan
mielone mięso wołowe
natka pietruszki
cebula
pomidory krojone w puszcze
sól, pieprz
7 przypraw arabskich
orzeszki pini
kuskus
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulą i natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i 7 przyprawami. W między czasie grillujemy bakłażany w piekarniku. W garnku podsmażamy cebule wraz z czosnkiem. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i 7 przyprawami. Gotujemy ok 15 min. Na oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy orzeszki pinii.
Delikatnie wygniatamy w bakłażanach miejsce na mięso. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy, wkładamy bakłażany i posypujemy orzechami. Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.
Baklava
Składniki:
300 g pistacji
200 g migdałów
ciasto filo
niesolone masło
cukier
woda różana
woda pomarańczowa
cytryna
Przygotowanie:
Orzechy blendujemy wraz z cukrem aż do momentu posiekania. 200g cukru zagotowujemy z wodą różaną, wodą pomarańczową i sokiem z cytryny aż do uzyskania konsystencji syropu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto filo delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem i powtarzamy to aż do uzyskaniu 5 warstw. Wykładamy orzechy i polewamy je delikatnie syropem. Wykładamy kolejne 5 warstw ciasta filo. Przed pieczeniem kroimy w kształt rombu i pieczemy 30 minut. Podajemy ostudzone.
PRZEPISY ANI:
Serniczki z baklavą
Składniki:
500 g dwukrotnie zmielonego sera białego
150 g jogurtu greckiego
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
8 arkuszy ciasta filo
roztopione masło
garść siekanych pistacji
Syrop:
150 g cukru
150 ml wody
150 ml miodu
duża szczypta cynamonu
200 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
Aby przygotować syrop wodę zagotuj z cukrem miodem i cynamonem, ostudź. Pół szklanki syropu wymieszaj z mielonymi orzechami. Składniki na masę serową wymieszaj mikserem. Płaty ciasta sklejaj masłem, podziel na kwadraty i umieść w blasze na muffinki. Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy serowej i orzechowej, z wierzchu posyp serniczki kawałkami ciasta filo i pistacjami. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj schłodzone.
Odwrócona tarta z pomidorami i bakłażanami
Składniki:
300 g pomidorków koktajlowych
mały bakłażan
świeży tymianek
100 g koziego sera
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
sól morska, pieprz
arkusz ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Z masła, miodu i tymianku przygotuj karmel, obtocz w nim pomidorki i bakłażana pokrojonego w grubą kostkę. Warzywa przełóż do formy na tartę przykryj ciastem francuskim. Piecz około 35-40 minut w 170 stopniach. Przed podaniem obróć tartę tak, aby pomidory znalazły się na górze, podawaj z pokruszonym kozim serem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"