Materiał promocyjny

Kuchnia Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała nam na ile sposobów można wykorzystać śmietanę w kuchni!

Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

100g czekolady

50g masła

3 jaja

80g cukru

1 łyżka mąki

250ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

50g drobnego cukru.

1 łyżka żelatyny

2 łyżki wody

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej masło, wymieszaj. W misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę a następnie czekoladę, delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do małych foremek na babeczki (wyłożonych papierem do pieczenia). Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żelatynę zalej wodą, poczekaj aż napęcznieje, następnie lekko ja podgrzej. Ubij śmietankę Łaciatą, pod koniec dodaj cukier i płynną żelatynę. Ostudzone babeczki udekoruj bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Jajka zapiekane ze szczypiorkiem

Składniki:

4 jaja

20g masła

1 łyżka posiekanego szczypiorku

4 łyżki śmietanki ŁACIATEJ 18%

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Małe foremki np. do sufletów wysmaruj masłem. Na dno każdej z nich wlej 1 łyżkę śmietanki ŁACIATEJ, wbij 1 jajko, posyp szczypiorkiem, solą, pieprzem. Zapiekaj w kąpieli wodnej (małe foremki ułóż w naczyniu napełnionym do połowy wodą) przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Przepis ten może być dowolnie modyfikowany, do jajek można dodać odrobinę wędzonego łososia, pomidora, tuńczyka, pomidorów, ale na pewno nie może zabraknąć świeżych tostów.

Tartaletki z pomidorami i kozim serem

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

25g masła

4 jaja

Koszyczek pomidorków koktajlowych

150g sera koziego

250ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

100ml mleka

Natka szczypiorku

Sól/pieprz

Przygotowanie:

4 małe foremki na tartę wsmaruj masłem, przełóż do nich ciasto francuskie. Pomidorki przekrojone na pół i ser pokrojony w kostkę, ułóż na spodzie ciasta. W misce wymieszaj jaja ze śmietanką ŁACIATĄ, mlekiem, odrobiną soli i pieprzu. Masę rozlej równo do 4 foremek. Piecz około 15/20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj ze szczypiorkiem

Filet z indyka w sosie curry

Składniki:

500g makaronu penne

300g filetu z indyka

50g rodzynek

50g migdałów

300ml śmietanki ŁACIATEJ 18%

2 łyżeczki curry

Sól/pieprz

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rodzynki zalej odrobina wrzątku, poczekaj aż napęcznieją, odcedź. Indyka pokrój w kostkę. Przysmaż o na oliwie, posyp curry i zalej śmietanka, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodaj rodzynki i pokrojone migdały, dopraw do smaku i gotuj około 5 minut. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości