Materiał promocyjny

Kuchnia ananasowa

Ananas może być także smacznym dodatkiem do potraw. Co wyczarował z niego w naszej kuchni Joseph Seeletso?

Saszetka z ananasem i kokosem

Składniki:

150 g mąki

125 g masła

800 g owoców

75- 90 g cukru

1 białko

50 g wiórków kokosowych

50 g posiekanych pistacji

50 g suszonych daktyli

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę i kokos, dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę. Dodaj 2 łyżki zimnej wody i ugniataj, aż powstanie kula. Rozwałkuj ciasto, ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp owocami, orzechami, daktylami i cukrem. Zawiń brzegi ciasta do środka. Posmaruj białkiem, oprósz cukrem i cynamonem. Piecz 40 minut w 200 st. C

Pieczony pstrąg z ananasem

Składniki:

4 filety z pstrąga

oliwa

sól, pieprz

100 g posiekanego kopru włoskiego

Przygotowanie:

Na rybie ułóż koper włoski, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, piecz w 180 st. Podawaj z sałatką.

Sałatka:

200 g ananasa pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka zielonego pieprzu

1 łyżeczka czerwonego pieprzu

50 ml soku pomarańczowego

50 g dymki

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki i pozostaw do zamarynowania.

Wątróbka z kurczaka z marmoladą ananasową

Składniki:

200 g wątróbki kurczaka

200 ml mleka

mąka

Przygotowanie:

Wątróbkę trzeba przez godzinę moczyć w mleku. Następnie osusz mięso, oprószyć mąką i smażyć przez pięć minut, z obu stron, w oleju.

Marmolada ananasowa

Składniki:

200 g posiekanego ananasa

50 ml octu z białego wina

50 g brązowego cukru

1 laska cynamonu

6 goździków

2 gwiazdki anyżu

100 g masła

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

W garnuszku należy wymieszać wszystkie składniki i gotować je na małym ogniu, aż ananas będzie miękki, a sos gęsty. Po zdjęciu z ognia, marmoladę trzeba zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę podajemy z marmoladą.

Przepis autorstwa Josepha Seeletso.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości