W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agatę Jędraszczak. Blogerka kulinarna zaproponowała nam dziś kuchnię amerykańską, ale z polskimi akcentami. Agata zamiast białych, pszennych bułek postawiła między innymi na pieczywo razowe. Typowo polskie są również dodatki. Na stole pojawiły się więc takie potrawy jak, cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków, zapiekanka serowa ze świeżym szpinakiem, czy tosty z serem i pieczoną papryką.Cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków
Składniki:
Bułeczki hamburgerowe (2 szt)
125 g mąki pszennej
75 ml mleka
3 g drożdży
15 g masła (miękkiego)
1/2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Sezam do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list). Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do
wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Hamburger (mięso):
Mielone mięso wołowe (najlepiej lekko przerośnięte tłuszczem, np. karkówka, rostbef), 500 g
Odrobina zimnej wody (bulionu)
Dodatki:
Szalotka
Świeże zioła (rozmaryn, oregano)
Mielona kolendra
Sos Worcestershire
Kmin rzymski
Sól, pieprz
Ser
1 szalotka
½ szklanki mleka
Świeży tymianek
2 buraki
4 łyżki octu balsamicznego
Rukola
Czerwona cebula
Przygotowanie:
Mięso doprawić do smaku, uformować okrągłe kotlety. Lekko posmarować olejem, smażyć na grillu/patelni grillowej. Czas zależy od tego, jak wysmażone mięso lubisz. Na oliwie zeszklić szalotkę, dodać opakowanie sera i mleko. Wymieszać, doprawić tymiankiem. Gotować, aż uzyskasz gęsty sos. Buraki owinąć folią spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec do miękkości. Obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, zalać octem balsamicznym. Bułeczki hamburgerowe przekroić w poprzek, przełożyć talarkami cebuli, rukolą, mięsem z burakami, polać sosem serowym i przykryć drugą kromką bułki.
Mac'n'cheese, czyli zapiekanka serowa z dodatkiem świeżego szpinaku
Skałdniki:
1 opakowanie makaronu „kolanka”
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 opakowanie Sera gouda
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
250 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z mąką, przesmażyć. Zalać mlekiem, dokładnie połączyć trzepaczką. Dodać ser, doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem i szpinakiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, aż sos się zagotuje, a wierzch lekko zarumieni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i bułkę tartą. Usmażyć ją na złoto. Przyprawić, „kruszonką” i posypać gorący makaron.
Grilled cheese, czyli tosty z serem i pieczoną papryką, do nich salsa ze świeżych pomidorów i malin oraz domowy sos BBQ
Składniki:
4 kromki pszennego chleba na zakwasie
1 czerwona papryka
Opakowanie Sera gouda
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Paprykę opiec w piekarniku, aż jej skórka stanie się czarna. Obrać, pokroić w plasterki. Kromki chleba posmarować masłem. Na nieposmarowaną stronę jednej z nich położyć porcję sera i kawałki papryki. Przykryć drugą połówką. Smażyć na małym ogniu, na teflonowej patelni, aż pieczywo się zarumieni. Przełóżyć na drugą stronę, lekko przycisnąć do dna patelni, smażyć aż i ta strona będzie złota i chrupiąca.
Salsa:
2 pomidory malinowe
1 szalotka
1/3 szklanki malin
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
bazylia
sól, pieprz
Pomidory drobno posiekać, połączyć z drobno poszatkowaną cebulą i malinami. Doprawić oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wymieszać z listkami bazylii.
sos BBQ:
1 puszka siekanych pomidorów
1 duża czerwona cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki mielonej kolendry
2 goździki
3 suszone śliwki
Świeżo mielony czarny pieprz
1/4 szklanki octu balsamicznego
3 łyżki brązowego cukru
Na oliwie szklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i seler. Dodać przyprawy, chwilę smażyć.
Dodać pomidory z puszki lub świeże pocięte w dużą kostkę. Wszystko dokładnie przyprawić i mieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dokładnie miksować, ewentualnie doprawić do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"