W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agatę Jędraszczak. Blogerka kulinarna zaproponowała nam dziś kuchnię amerykańską, ale z polskimi akcentami. Agata zamiast białych, pszennych bułek postawiła między innymi na pieczywo razowe. Typowo polskie są również dodatki. Na stole pojawiły się więc takie potrawy jak, cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków, zapiekanka serowa ze świeżym szpinakiem, czy tosty z serem i pieczoną papryką.

Cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków

Składniki:
Bułeczki hamburgerowe (2 szt)
125 g mąki pszennej
75 ml mleka
3 g drożdży
15 g masła (miękkiego)
1/2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Sezam do posypania wierzchu

Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list). Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do
wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Hamburger (mięso):
Mielone mięso wołowe (najlepiej lekko przerośnięte tłuszczem, np. karkówka, rostbef), 500 g
Odrobina zimnej wody (bulionu)
Dodatki:
Szalotka
Świeże zioła (rozmaryn, oregano)
Mielona kolendra
Sos Worcestershire
Kmin rzymski
Sól, pieprz

Ser
1 szalotka
½ szklanki mleka
Świeży tymianek
2 buraki
4 łyżki octu balsamicznego
Rukola
Czerwona cebula

Przygotowanie:
Mięso doprawić do smaku, uformować okrągłe kotlety. Lekko posmarować olejem, smażyć na grillu/patelni grillowej. Czas zależy od tego, jak wysmażone mięso lubisz. Na oliwie zeszklić szalotkę, dodać opakowanie sera i mleko. Wymieszać, doprawić tymiankiem. Gotować, aż uzyskasz gęsty sos. Buraki owinąć folią spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec do miękkości. Obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, zalać octem balsamicznym. Bułeczki hamburgerowe przekroić w poprzek, przełożyć talarkami cebuli, rukolą, mięsem z burakami, polać sosem serowym i przykryć drugą kromką bułki.

Mac'n'cheese, czyli zapiekanka serowa z dodatkiem świeżego szpinaku

Skałdniki:
1 opakowanie makaronu „kolanka”
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 opakowanie Sera gouda
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
250 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z mąką, przesmażyć. Zalać mlekiem, dokładnie połączyć trzepaczką. Dodać ser, doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem i szpinakiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, aż sos się zagotuje, a wierzch lekko zarumieni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i bułkę tartą. Usmażyć ją na złoto. Przyprawić, „kruszonką” i posypać gorący makaron.

Grilled cheese, czyli tosty z serem i pieczoną papryką, do nich salsa ze świeżych pomidorów i malin oraz domowy sos BBQ

Składniki:
4 kromki pszennego chleba na zakwasie
1 czerwona papryka
Opakowanie Sera gouda
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Paprykę opiec w piekarniku, aż jej skórka stanie się czarna. Obrać, pokroić w plasterki. Kromki chleba posmarować masłem. Na nieposmarowaną stronę jednej z nich położyć porcję sera i kawałki papryki. Przykryć drugą połówką. Smażyć na małym ogniu, na teflonowej patelni, aż pieczywo się zarumieni. Przełóżyć na drugą stronę, lekko przycisnąć do dna patelni, smażyć aż i ta strona będzie złota i chrupiąca.

Salsa:
2 pomidory malinowe
1 szalotka
1/3 szklanki malin
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
bazylia
sól, pieprz

Pomidory drobno posiekać, połączyć z drobno poszatkowaną cebulą i malinami. Doprawić oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wymieszać z listkami bazylii.

sos BBQ:
1 puszka siekanych pomidorów
1 duża czerwona cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki  mielonej kolendry
2 goździki
3 suszone śliwki
Świeżo mielony czarny pieprz
1/4 szklanki octu balsamicznego
3 łyżki brązowego cukru

Na oliwie szklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i seler. Dodać przyprawy, chwilę smażyć.
Dodać pomidory z puszki lub świeże pocięte w dużą kostkę. Wszystko dokładnie przyprawić i mieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dokładnie miksować, ewentualnie doprawić do smaku.



Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0