Kuchnia amerykańska. Skrzydełka i cheeseburger i brownie

Skrzydełka
Skrzydełka
Marcin Sołtyk, szef kuchni w amerykańskiej restauracji oraz Robert Kudelski, aktor i miłośnik amerykańskiej kuchni, w kuchni dzień Dobry TVN przygotowali tradycyjne dania kuchni zza oceanu: zupę z kurczaka i owoców morza z Luizjany, skrzydełka z kurczaka, cheeseburgera, brownie ciastko czekoladowe. Smacznego!

Zupa z kurczaka i owoców morza z Luizjany

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

400 g pomidorów pelatti kostka

1 kg kurczaka

300 g owoców morza

250 g cebuli białej

10 g świeżego czosnku

250 g świeżej papryki 3 kolory

1 płaska łyżeczka papryki

pół łyżeczki tymianku

pół łyżeczki oregano

sól

pieprz

100 g mąki do zasmażki

limonka do dekoracji

pół łyżeczki ostrej papryki

bulion drobiowy do zalania

kolendra do posypania

1 grzanka

Sposób przygotowania;

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, paprykę pomidory pelatti przesmażamy. Całość zalewamy bulionem i dodajemy przesmażone na oliwie owoce morza. Zaciągamy jasną zasmażką i posypujemy świeżą kolendrą.

Skrzydełka z kurczaka

6 skrzydełek jednokostnych

6 skrzydełek dwukostnych

sos louisiana 80 ml

2 szt. selera naciowego

2 marchewki

sos z sera pleśniowego

sklarowane masło

Sposób przygotowania:

Smażymy skrzydełka 8 minut w głębokim oleju, następnie do metalowej miski wlewamy sklarowane masło i ostry sos louisiana, w którym obtaczamy skrzydełka. Podajemy z sosem z sera pleśniowego, selerem i marchewką.

Cheeseburger

1 kg wołowiny

1 jajko

sól, pieprz

bułka, sos

1 sałata

1 pomidor

1 ogórek konserwowy

sos barbecue

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, doprawiamy do smaku. Formujemy cheeseburger, grillujemy na 3 sposoby wysmażenia

Brownie ciastko czekoladowe

500 g czekolady gorzkiej

250 g masła

12 szt jajek

120 g mąki 550

250 g orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g cukru białego

Sposób przygotowania:

Masło roztopić razem z czekoladą i zostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Dodać mąkę, następnie białka i delikatnie połączyć. Gotową masę przelać do blachy lub silikonowej maty i piec w temperaturze 175 stopni C przez 20min

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości