Przepisy kulinarne

Kuchnia amerykańska

Przepisy kulinarne

Kuchnia amerykańska

Grillowany burger wołowy z chipsami oraz sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim. Nie są to oczywiście propozycje kuchni wegetariańskiej, tylko kuchni amerykańskiej, która jest mieszanką rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. To kuchnia imigrantów, dla której charakterystyczne są dania typu fast food i potrawy z grilla.

Grillowany burger wołowy z Colesłavem i chipsami

Składniki:


Burger:


150 g mięsa wołowego najlepiej wołowe extra lub rozbratel


1 cebula


3 ząbki czosnku


1 pęczek natki pietruszki


szczypta słodkiej papryki w proszku


szczypta kminu rzymskiego


szczypta kolendry


1 jajko


2 łyżki tartej bułki


sól


pieprz


Colesłav:


1 biała kapusta


1 duża marchew


1 jabłko


1 pęczek natki pietruszki


2 łyżki majonezu


1 łyżeczka musztardy


2 łyżka oleju


1 cytryna


Chips:


1 ziemniak


olej do smażenia


sól gruboziarnista



Przygotowanie:


Mięso i czosnek bardzo drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy burgera i odkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się dobrze wymieszały. Grilla lub patelnię grillowaną rozgrzewamy do czerwoności i kładziemy mięcho. Grillujemy z obu stron aż lekko się przypali. Kapustę siekamy, a marchew i jabłko ścieramy na tarce. Cytrynę wyciskamy i łączymy z majonezem, olejem i musztardą. Wszystkie składniki mieszamy i przez około 5 minut, mocno mieszamy dłońmi, stale ściskając. Ziemniaki ścieramy na tarce na chipsy i odkładamy na papier, by wyschły. Smażymy chwilę na oleju. Po osuszeniu z oleju mieszamy z grubą solą.



Sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim

Składniki:


1 awokado


10 dkg piersi z indyka


sałata karbowana - kilka liści


sałata lodowa - kilka liści


1 pomidor


kawałek zielonego ogórka


5 dkg startego żółtego sera


bekon


Marynata do indyka:


2 łyżki miodu


suszona ostra papryka


łyżka oliwy


łyżka octu winnego


1 łyżka musztardy


Sos farmerski:


2 łyżki majonezu


1 szklanki maślanki


kilka kropel sosu Worcester


1 kiszony ogórek


kawałek selera


kawałek pietruszki


kilka kropli sosu sojowego


natka pietruszki


łyżka oleju


prażona cebulka



Przygotowanie:


Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy pierś z indyka. Pieczemy w 180 st. C z miską wody na dnie piecyka. Sos: łączymy majonez z maślanką, olejem, sosem sojowym i sosem Worcester , a następnie ścieramy na tarce pozostałe warzywa i odstawiamy do lodówki. Sałaty mieszamy z pomidorem, ogórkiem czerwoną cebulą i bekonem. Na warzywach rozkładamy cienko pokrojoną indyczą pierś i polewamy sosem. Wszystko posypujemy serem. Podajemy z frytkami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0