Przepisy kulinarne

Kuchnia amerykańska

Grillowany burger wołowy z chipsami oraz sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim. Nie są to oczywiście propozycje kuchni wegetariańskiej, tylko kuchni amerykańskiej, która jest mieszanką rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. To kuchnia imigrantów, dla której charakterystyczne są dania typu fast food i potrawy z grilla.

Grillowany burger wołowy z Colesłavem i chipsami

Składniki:
Burger:
150 g mięsa wołowego najlepiej wołowe extra lub rozbratel
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
szczypta słodkiej papryki w proszku
szczypta kminu rzymskiego
szczypta kolendry
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Colesłav:
1 biała kapusta
1 duża marchew
1 jabłko
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżka oleju
1 cytryna
Chips:
1 ziemniak
olej do smażenia
sól gruboziarnista

Przygotowanie:
Mięso i czosnek bardzo drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy burgera i odkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się dobrze wymieszały. Grilla lub patelnię grillowaną rozgrzewamy do czerwoności i kładziemy mięcho. Grillujemy z obu stron aż lekko się przypali. Kapustę siekamy, a marchew i jabłko ścieramy na tarce. Cytrynę wyciskamy i łączymy z majonezem, olejem i musztardą. Wszystkie składniki mieszamy i przez około 5 minut, mocno mieszamy dłońmi, stale ściskając. Ziemniaki ścieramy na tarce na chipsy i odkładamy na papier, by wyschły. Smażymy chwilę na oleju. Po osuszeniu z oleju mieszamy z grubą solą.

Sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim

Składniki:
1 awokado
10 dkg piersi z indyka
sałata karbowana - kilka liści
sałata lodowa - kilka liści
1 pomidor
kawałek zielonego ogórka
5 dkg startego żółtego sera
bekon
Marynata do indyka:
2 łyżki miodu
suszona ostra papryka
łyżka oliwy
łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy
Sos farmerski:
2 łyżki majonezu
1 szklanki maślanki
kilka kropel sosu Worcester
1 kiszony ogórek
kawałek selera
kawałek pietruszki
kilka kropli sosu sojowego
natka pietruszki
łyżka oleju
prażona cebulka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy pierś z indyka. Pieczemy w 180 st. C z miską wody na dnie piecyka. Sos: łączymy majonez z maślanką, olejem, sosem sojowym i sosem Worcester , a następnie ścieramy na tarce pozostałe warzywa i odstawiamy do lodówki. Sałaty mieszamy z pomidorem, ogórkiem czerwoną cebulą i bekonem. Na warzywach rozkładamy cienko pokrojoną indyczą pierś i polewamy sosem. Wszystko posypujemy serem. Podajemy z frytkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0