Kuchnia alpejska według Cristiny Catese

Strudel Cristiny Catese
Fot. Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla alpejskiej kuchni z Trydentu. W tym regionie Włoch popularne są gulasze, a także potrawy z ziemniaków, kapusty i klusek. Cristina przygotowała rozgrzewający krupnik, włoskie knedle, a na deser strudel. Smacznego!

Krupnik

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
    • 100 g słoniny
      • 1 marchewka
        • 1 por
          • 1 selera naciowego
            • 1 ziemniak
              • 1 mała cebula
                • 1,5 l wody (lub bulionu)
                  • szczypiorek
                    • sól, pieprz

                      Przygotowanie:

                      Potnij słoninę na małe kostki i włóż do dużego garnka. Włącz palnik, a gdy tłuszcz stanie się przezroczysty, dodaj dobrze umyty jęczmień. Mieszaj, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez około godzinę i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj marchewkę, łodygę selera i ziemniaki pokrój na małe kawałki, dodaj pokrojonego pora, cebulę, sól i gotuj przez około 30 minut. Zgaś płomień, przenieś zupę do pojedynczych misek lub do miski i podawaj na gorąco, dodając do smaku posiekany szczypiorek.

                      Włoskie knedle

                      Składniki:

                      • 600 g czerstwego chleba
                        • 1 l mleka
                          • 120 g wędzonej słoniny
                            • 2 jajka
                              • 50 g salami
                                • 50 g mąki
                                  • 1 cebula
                                    • pietruszka
                                      • olej
                                        • sól, pieprz

                                          Przygotowanie:

                                          Wlej mleko do miski, zanurz bułkę tartą i pozwól jej wchłonąć i się zmiękczyć. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj smalec pokrojony na małe kostki i pozwól im lekko rozpuścić. W innym garnku podgrzej jeszcze dwie łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę, aż stanie się bladozłota. Zgnieć bułkę tartą, włóż do miski, dodaj cebulę, smalec, pokrojone w kostkę salami, gałązkę posiekanej natki pietruszki, mąkę i jajka, sól i pieprz, dobrze wymieszaj. Zrób kilka kulek na kształt klopsików. Zrobione kluski można podawać w bulionie lub na sucho. Jeśli serwujesz je na sucho, gotuj je we wrzącej wodzie przez około 5-10 minut i osusz je, gdy wyjdą na powierzchnię, a następnie wrzuć je z roztopionym masłem lub sosem pomidorowym i obliczyć od trzech do czterech na osobę.

                                          Strudel

                                          Składniki:

                                          Ciasto:

                                          • 300 g mąki
                                            • 120 ml ciepłej wody
                                              • 1 jajko
                                                • 1 łyżeczka octu
                                                  • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                    • sól

                                                      Nadzienie:

                                                      • 1 kg jabłek (szara reneta)
                                                        • 50 g cukru
                                                          • 50 g chleba
                                                            • 60 g rodzynek
                                                              • 60 g orzeszków piniowych
                                                                • 10 ml rumu
                                                                  • 1 żółtko
                                                                    • 1 cytryna
                                                                      • cynamon
                                                                        • cukru pudru
                                                                          • 1 łyżka mleka
                                                                            • 1 łyżka masła

                                                                              Wymieszaj mąkę z letnią wodą, jajkiem, oliwą, solą i białym octem winnym. Musisz uzyskać bardzo gładkie i nieprzylepne ciasto. Uformuj kulę ciasta, posmaruj odrobiną oleju z nasion i pozostaw w misce w temperaturze pokojowej przez 30 minut, przykrywając pokrywką.

                                                                              Przygotuj wypełnienie:

                                                                              Obierz jabłka, pokrój w plastry, posyp cukrem, posyp cynamonem i dodaj rodzynki zmiękczone w rumie, a następnie wyciśnięte. Dodaj bułki tartej, którą będziesz pozłacać na patelni non-stick za pomocą gałki masła. Dodaj tartą skórkę cytryny i orzeszki piniowe. Mieszaj. Rozwałkować ciasto na 1 cm bez użycia innej mąki i umieścić na ręczniku kuchennym. Czubkami palców, rozrzedź je, wyciągnij na zewnątrz i uważaj, aby ich nie złamać. Będziesz musiał uzyskać bardzo cienki arkusz.

                                                                              Ułóż na wierzchu wypełnienia. Przykryj nadzienie dwoma klapami ciasta, wykonując niewielki nacisk w celu uszczelnienia. Zamknij oba końce w górę, aby zapobiec wysypaniu się farszu. Wyłóż blachę do pieczenia kartką papieru do pieczenia i bardzo delikatnie połóż strudel, nadając mu regularny kształt. Posmaruj strudel jabłkowy żółtkiem wymieszanym razem

                                                                              z mlekiem i piecz w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

                                                                              Wyciągaj, ostudź i posyp cukrem pudrem. Podawaj w plasterkach, nawet ciepłych, z kremem cynamonowym lub niesłodzoną bitą śmietaną.

                                                                              Zobacz film: Kuchnia Cristiny Catese. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Włoskie specjały Cristiny Catese.

                                                                              Smaki Toskanii według Cristiny.

                                                                              Rozgrzewające smaki Beaty Kartowicz.

                                                                              Zimowe kakao z bakaliami i cynamonem.

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości