Przepisy kulinarne

Kuchnia alpejska. Fondue i frytki z polenty

Pół Francuz pół Polak, David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN wprowadził nas w tajniki tradycyjnej kuchni alpejskiej. Przygotował: fondue szwajcarskie, sałata z rukoli, frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli a na deser biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii. Smacznego!

Fondue szwajcarskie
Składniki:
250 g startego sera Emmentaler szwajcarski
250 g startego sera Gruyere szwajcarski
150-200 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony na pół
Pieprz czarny
Gałka muszkatołowa
Bagietka lub chleb tostowy
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Posmaruj dno garnka (najlepiej żeliwnego) czosnkiem. Wymieszaj skrobie kukurydzianą z kilkoma łyżkami wina. Do garnka wlej wino i doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Dodaj sery, i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu. Jeśli ser zacznie się roztapiać, wlej skrobię, wymieszaj i wlej sok z cytryny, wymieszaj. Gotuj aż ser się całkowicie rozpuści. Serwuj z grzankami i/lub gotowanymi ziemniakami w mundurkach.

Frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli
Składniki do polenty:
250 g polenty - kasza kukurydziana
800 ml rosołu, bulion warzywny lub wody
1 łyżeczka soli
Starty ser grana padano
Oliwa z oliwek
Szczypta słodkiej papryki

Składniki na sos tatarski:
1 jogurt grecki
1 szalotka drobno posiekana
4 kapary
1-2 korniszony pokrojone w drobnej kosteczkę
1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej,
Sól,
Pieprz
Rukola
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Gotuj kaszę w osolonej, wrzącej wody lub bulionie przez kilka minut aż zgęstnieje. Wlej do foremki prostokątnej i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój kaszę w kształt frytki, posmaruj każdą frytkę oliwą z słodkiej papryki i piecz w 240 stopniach przez 3 minuty  z każdej strony. Sos - wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku. Serwuj frytki z sosem i rukolą polaną oliwę z oliwek.

Biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii
Składniki:
5 jajek
170 g cukru
50 g mąki pszennej typ 550 + 1 łyżka do foremki
50 g skrobi kukurydzianej
Skórka z jednej cytryny
Łyżka soku z cytryny
Cukier puder
Masło
Konfitura z jagodami

Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Dodaj mąkę i skrobię, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę z 20 g cukru, na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny . Połącz piankę z masą z żółtek. Foremkę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę do foremki i piecz w 170 stopniach przez 25 min. Wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem. Serwuj biszkoptem z konfiturą z jagód

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0