Zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN filety z piersi kurczaka, wątróbkę z rukolą, kakaowca clafoutis oraz sos Chutney. A do wszystkiego dodał agrest.RUKOLA Z WĄTRÓBKĄ I AGRESTEM
Składniki:
100 ml czerwonego wina
5-7 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
300 g wątróbki drobiowej
olej do smażenia
300 g agrestu
sól i pieprz
pęczek rukoli
Przygotowanie:
Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć wątróbkę z obu stron, aby była chrupiąca. Dodać agrest, przesmażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać sos winny, dusić całość kilka minut. Podawać z rukolą.
KAKAOWE CLAFOUTIS Z AGRESTEM
Składniki:
600 g agrestu
0,5 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki kakao
150 ml mleka
200 ml śmietany kremówki 30%
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Agrest wyłożyć na natłuszczonej tortownicy i posypać połową cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i zamieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zalać owoce w tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 o C przez 30-40 min. Podawać posypane cukrem pudrem.
CHUTNEY Z AGRESTU Z SERAMI
Składniki:
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki białego cukru
0,5 szklanki octu winnego
2 szczypty gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki cynamonu
2 goździki
2 owoce ziela angielskiego
300 g agrestu
dowolne sery: żółty, camembert, lazur
Przygotowanie:
W garnku podgrzać cukier brązowy, biały i ocet winny i przyprawy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać agrest, podgrzać przez około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Usunąć owoce ziela angielskiego i goździki. Sery pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Chutney przełożyć do miseczki i podać do serów. Można również przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Idealne do serów i mięs.
BUŁKI Z CEBULĄ
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka letniej wody
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
300 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Razem z pozostałymi składnikami dodać do wody z drożdżami. Dokładnie wymieszać i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Uformować 8-10 okrągłych bułek. Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 o C. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika. Jeśli posiadamy spryskiwacz możemy spryskać wnętrze piekarnika (z wyjątkiem grzałki i żarówki). Piec 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 o C. Piec kolejne 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu pędzelka posmarować bułki wodą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"