Przepisy kulinarne

Kuchnia agrestowa

Zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN filety z piersi kurczaka, wątróbkę z rukolą, kakaowca clafoutis oraz sos Chutney. A do wszystkiego dodał agrest.

RUKOLA Z WĄTRÓBKĄ I AGRESTEM

Składniki:


100 ml czerwonego wina


5-7 łyżek octu balsamicznego


3 łyżki miodu


300 g wątróbki drobiowej


olej do smażenia


300 g agrestu


sól i pieprz


pęczek rukoli



Przygotowanie:


Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć wątróbkę z obu stron, aby była chrupiąca. Dodać agrest, przesmażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać sos winny, dusić całość kilka minut. Podawać z rukolą.



KAKAOWE CLAFOUTIS Z AGRESTEM

Składniki:


600 g agrestu


0,5 szklanki cukru


4 jajka


4 łyżki kakao


150 ml mleka


200 ml śmietany kremówki 30%


cukier puder do posypania



Przygotowanie:


Agrest wyłożyć na natłuszczonej tortownicy i posypać połową cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i zamieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zalać owoce w tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 o C przez 30-40 min. Podawać posypane cukrem pudrem.



CHUTNEY Z AGRESTU Z SERAMI

Składniki:


0,5 szklanki brązowego cukru


0,5 szklanki białego cukru


0,5 szklanki octu winnego


2 szczypty gałki muszkatołowej


0,5 łyżeczki cynamonu


2 goździki


2 owoce ziela angielskiego


300 g agrestu


dowolne sery: żółty, camembert, lazur



Przygotowanie:


W garnku podgrzać cukier brązowy, biały i ocet winny i przyprawy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać agrest, podgrzać przez około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Usunąć owoce ziela angielskiego i goździki. Sery pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Chutney przełożyć do miseczki i podać do serów. Można również przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Idealne do serów i mięs.



BUŁKI Z CEBULĄ

Składniki:


20 g drożdży


1 łyżka cukru


1 szklanka letniej wody


1 duża cebula


1 łyżka oliwy


300 g mąki pszennej


100 g mąki pszennej razowej


1,5 łyżeczki soli



Przygotowanie:


Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Razem z pozostałymi składnikami dodać do wody z drożdżami. Dokładnie wymieszać i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Uformować 8-10 okrągłych bułek. Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 o C. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika. Jeśli posiadamy spryskiwacz możemy spryskać wnętrze piekarnika (z wyjątkiem grzałki i żarówki). Piec 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 o C. Piec kolejne 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu pędzelka posmarować bułki wodą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0