Przepisy kulinarne

Afrykańskie naleśniki

Już w najbliższą niedzielę, 23 maja, w Warszawie odbędą się ogólnopolskie obchody Dnia Afryki. A już dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się zapoznać z afrykańską kuchnią.

Naleśniki afrykańskie w wersji polskiej:

Składniki:


9 łyżek mąki gryczanej


2 jajka


piwo


woda


sól


Sos z soczewicy do naleśników:

250 g czerwona soczewica


pomidory pelati z puszki


koncentrat pomidorowy


masło


cebula


ostra papryka


słodka papryka


kardamon


czosnek



Oryginalny przepis – etiopska wersja naleśników:
Misr wot - sos z szoczewicy

1 szklanka czerwonej soczewicy


4 łyżki nit'r qibe - etiopskiego masła


1 cebula


4 ząbki czosnku


2 łyżeczki berbere (Ethiopian Spice Mix)


1 pomidor


sól



Sposób przygotowania:


W rondelku rozgrzać masło. Dodać cebulę i gotować aż się zarumieni. Dodać czosnek i podsmażyć przez 30 sekund. Dodać soczewicę, berbere, pomidora i 4 szklanki wody. Gotować około 45 - 50 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać do smaku berbere i dużą ilość soli.



Yndzera - naleśnik

Składniki:


1 1/2 teff


2 szklanki wody


sól do smaku


olej



Sposób przygotowania:


Wyrobione ciasto na yndzera zostawia się pod przykryciem do sfermentowania (ok. 3 dni). Po sfermentowaniu dodaje się odrobinę soli i na oleju można smażyć naleśniki. Na jednym naleśniku układa się 'dania główne', m.in. misr wot, czyli sos z soczewicy. Drugą yndzera odrywa się po kawałku i nabiera nią porcje sosu.



Specjalnie parzona herbata:

Składniki:


Herbata Gun powder (w takim opakowaniu :

http://firmarelax.pl/images/gunpowder250g-inni.jpg

) i cukier.


Potrzebny jest specjalny czajniczek z malutkimi szklaneczkami.



Makaiabu

Składniki:


ryba solona


papryka zielona, ok. 1 kg,


4 cebule większe


liść laurowy


pieprz czarny


ziele angielskie


świeże pomidory ok. 1 kg


olej



Sposób przygotowania:


Rybę moczy się całą noc w wodzie, by nie była za bardzo słona. Kroi się ją na kawałki, wycina się z góry skórę. Podsmaża się ją, dodaje pozostałe składniki i gotuje.



Plantains

Składniki:


plantains (duże banany)


olej


sól



Sposób przygotowania:


Banany kroi się na mniejsze kawałki, soli i smaży.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0