Przepisy kulinarne

Kuchnia a la Grand Budapest Hotel

Małgorzata Zubrzycka żywiła ekipę Grand Budapest Hotel. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy, które spożywali: Wes Anderson i Ralph Fiennes, czyli królika po polsku w śmietanie oraz befsztyk po tatarsku na surowo. Towarzyszył jej Paweł Zubrzycki.

Królik po polsku w śmietanie
Składniki:
tuszka królika
sól
pieprz
czosnek
oregano
śmietana 18 procent

Przygotowanie:
Tuszkę królika porcjujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną roztartego czosnku i posypujemy oregano. Odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Następnie obsmażamy na oleju na patelni, wkładamy do brytfanny i pieczemy ok 1 godz. Na koniec zalewamy śmietaną i redukujemy sos.

Przystawka po polsku
składniki:
kiełbasa krakowska sucha, kabanosy, ser twarogowy, grzybki marynowane, ogórki kiszone, chrzan tarty, papryka czerwona sypka,  borówki

Na dużym płaskim talerzu układamy wędliny, ser, posolony i posypany pieprzem i papryką czerwoną, grzybki marynowane ogórki kiszone, chrzan tarty, borówki. Dekorujemy zieleniną.

Befsztyk po tatarsku na surowo
Składniki:
polędwica wołowa lub pierwsza krzyżowa- skrobana.

przyprawy:
surowe żółtka
usiekana szalotka,korniszony i grzybki marynowane,
kapary
do indywidualnego przyprawiania podajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną sypką, maggi i olej, ewentualnie trochę musztardy.

Przygotowanie:
Formujemy okrągłe befsztyki. W środku robimy zagłębienie, w które wpuszczamy surowe żółtka. Na około układamy garnitur z posiekanych dodatków i przyprawiamy wedle uznania.







Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0