W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Samar Khanafer. Zaprezentowała nam swoje przepisy na dania faszerowane. Jajko zapiekane w awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka “0”
sól i pieprz do smaku
dodatki:
szynka parmeńska/ cienko pokrojony boczek
szczypiorek
pomidory koktajlowe
ser np. cheddar lub parmezan
dobre, żytnie pieczywo
wędzony łosoś
świeży ogórek
koperek i szczypiorek
Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 13-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie (żółtko może być płynne - wtedy jest smaczniejsze). Na ostatnie 2 minuty można delikatnie posypać serem.
Dodatki opcja 1:
Szczypiorek drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę. Szynkę parmeńską dodajemy świeżą lub grillujemy 2-3 minuty w piekarniku na chipsy (z boczkiem postępujemy tak samo). Na upieczone awokado wykładamy pomidory, posypujemy świeżymi ziołami i układamy szynkę. Podajemy z pieczywem (też można podpiec).
Dodatki opcja 2:
Możemy też użyć wędzonego łososia, wtedy zamiast pomidorów używamy ogórka i dodajemy świeży koperek. Postępujemy dokładnie tak samo jak z szynką. Podajemy na ciepło.
Jabłka faszerowane cynamonowym ryżem z rodzynkami
Składniki:
2-4 jabłka
⅓ szklanki zwykłego ryżu
1 ½ szklanki mleka
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu lub brązowego cukru .
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i gotujemy w mleku. Dodajemy rodzynki i dodajemy miód/cukier. Gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie odcinamy górę jabłka i je drylujemy, następnie nadziewamy ryżem, przykrywamy górą jabłka i na sam koniec posypujemy niewielką ilością cukru brązowego i delikatnie posiekanymi orzechami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopni. Podajemy ciepłe.
Bakłażany faszerowane soczewicą duszoną w czerwonym winie, pieczone w sosie pomidorowym
Składniki:
2 bakłażany
1 cebula
½ szklanki wytrawnego, czerwonego wina
2-3 ząbki czosnku
2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
1 duża passata pomidorowa
½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano
1 pęczek świeżej bazylii
1 ser kozi - rolada
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
chili opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy, kroimy na pół i pieczemy 25 minut skórką do góry. Następnie upieczone wyjmujemy a część bakłażana wydrążamy - miąższ dodajemy do farszu.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, dodajemy czerwone wino i soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. W osobnym garnku podgrzewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie chili oraz bazylią i oregano.
Do naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Bakłażany nadziewamy soczewicą, układamy z naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy ser kozi w plastrach na bakłażanach i pieczemy przez kolejne 20-30 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią.
Cebule faszerowane mięsem wołowym z natką pietruszki
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
12 dużych lub średnich cebul (białych i czerwonych)
1 pęczek natki z pietruszki
opcjonalnie: ½ szklanki ugotowanego ryżu
½ łyżeczki: gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
1 dużą cebulę oraz natkę z pietruszki drobno siekamy i mieszamy z mięsem oraz przyprawami. Opcjonalnie dodajemy jeszcze ryż. Pozostałe cebule obieramy, odcinamy górę i obgotowujemy w wodzie z solą, octem i cukrem. Następnie faszerujemy cebulę i układamy w naczyniu żaarodpornym. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
*** Rada
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"