Materiał promocyjny

Kuchenny PR

Wojtek Lewandowski jest z wykształcenia PR-owcem, a kucharzem z zamiłowania. Prowadzi także kulinarnego bloga. W Dzień Dobry Wakacje przeniósł nas w świat sezonowej kuchni świata. W przygotowanym przez niego menu znalazły się m.in. sałatka z arbuza z pasterskim serem i młotkowanym pieprzem, sałatka z młodego bobu czy jagnięcina z glinianego garnka.

Sałatka z młodego bobu

Składniki:

Kilogram świeżego bobu

500 g pomidorków koktajlowych

Pęczek koperku

Sok z jednej cytryny

100 ml dobrej oliwy

Trzy ząbki czosnku

Sól

Cukier

Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Bób wrzucamy na mocno osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut. Następnie odcedzamy i schładzamy w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie. Gdy wystygnie, obieramy go z łupin.Pomidorki kroimy w ćwiartki. Koperek bez łodyg drobno siekamy. Przygotowujemy czosnkowy winegret: w misce roztrzepujemy sok z cytryny ze sporą szczyptą soli i łyżeczką cukru. Powoli dolewamy oliwę, nieustannie mieszając trzepaczką, aby powstała emulsja. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy bób i pomidory z koprem i dokładnie ale ostrożnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed podaniem mieszamy raz jeszcze wszystkie składniki. Potrzebne naczynia: spory garnek, dwie spore miski (do przygotowania sosu i reszty składników), deska do krojenia, nóż, drewniana łyżka do mieszania, trzepaczka, ładna, stołowa misa, widelce i talerzyki do podania.

Sałatka z arbuza z pasterskim serem i młotkowanym pieprzem.

Składniki:

Pół średniej wielkości arbuza (około 2 kg)

Opakowanie owczego sera szkopskiego lub dobrej fety (200g)

Czarny pieprz w ziarnach lub gotowy młotkowany

Świeża mięta

Przygotowanie:

Jeśli nie mamy młotkowanego pieprzu prażymy ziarna czarnego pieprzu na patelni lub w mocno rozgrzanym piekarniku.Studzimy, a następnie zawijamy w kuchenną szmatkę i rozdrabniamy kuchennym młotkiem. Arbuza schładzamy w lodówce, kroimy na ćwiartki lub ósemki, wycinamy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki. Na dużym półmisku układamy kawałki arbuza, posypujemy go sporą ilością młotkowanego pieprzu i grubo startym serem szkopskim lub fetą. Przybieramy obficie podartymi w palcach listkami świeżej mięty. Potrzebne naczynia: duża deska do krojenia, patelnia, lniana lub bawełniana ścierka kuchenna, tłuczek do mięsa, tarka z grubymi oczkami, duży półmisek i talerzyki do podania, widelce.

Jagnięcina z glinianego garnka

Składniki:

Kilogram jagnięciny bez kości (udziec lub łopatka)

Świeży rozmaryn

Świerzy tymianek

Sól

Pieprz w ziarnach

łyżka dobrej oliwy

Cytryna

8-10 ząbków czosnku

łyżka miodu

Pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina

Przygotowanie:

Jagnięcinę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w grubą kostkę. Igiełki z jednej gałązki rozmarynu i łyżeczkę listków tymianku rozgniatamy w moździerzu z kilkunastoma ziarenkami pieprzu, dwoma ząbkami czosnku, sporą szczyptą soli, oliwą oraz z miodem. Tak przygotowaną emulsją dokładnie nacieramy kawałki jagnięciny. Przekładamy mięso do namoczonego glinianego garnka z pokrywą lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy obrane i zgniecione ząbki czosnku, kilka pozbawionych pestek plasterków sparzonej wcześniej cytryny, 1-2 gałązki rozmarynu i kilka gałązek świeżego tymianku. Wszystko podlewamy odrobiną czerwonego wina. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejną godzinę. Potrzebne naczynia: deska do krojenia, nóż, drewniana łyżka, miska, moździerz, łyżki, szklanka, gliniany garnek z pokrywą lub żaroodporne naczynie, półmisek i duża łyżka do podania, talerze, noże i widelce.

Paella z kurczakiem, krewetkami i fasolką szparagową

Składniki:

Spore udko/ćwiartka z kurczaka (cała noga)

8-10 sporych surowych krewetek

1,5 litra bulionu (może być z bulionetki)

Spora garść zielonej fasolki lub fasolki szparagowej

1 duża biała cebula

szklanka zielonego groszku (może być z mrożonki)

1 czerwona papryka

2 pomidory

szczypta szafranu

łyżeczka mielonej słodkiej papryki

sól

świeżo mielony pieprz

szczypta peperoncino (suszonych papryczek chili)

2 ząbki czosnku,

100 ml dobrej oliwy

100 g chorizo, pancetty lub wędzonego boczku

2 szklanki krótko ziarnistego ryżu – idealny jest hiszpański calasparra lub bomba, ale może być np. włoski arborio

Natka pietruszki

2 cytryny

Przygotowanie:

Mięso kurczaka pozbawiamy skóry i kości, kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, krewetki obieramy z pancerzyków (zostawiając ogonki). Kilka krewetek zostawiamy w pancerzykach dla ozdoby, bulion podgrzewamy, fasolę i paprykę kroimy w kawałki długości około 4-5 cm. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szafran zalewamy w miseczce kilkoma łyżkami ciepłej wody. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasiennie i kroimy w drobną kostkę. Chorizo, pancettę lub boczek kroimy w kostkę.W paellerze lub na dużej patelni z niezbyt grubym dnem rozgrzewamy 2/3 oliwy i obsmażamy kawałki kurczaka, po czym wyjmujemy je do osobnego naczynia. Na ten sam tłuszcz wlewamy resztę oliwy, wkładamy chorizo, pancettę lub boczek, cebulę, peperoncino i słodką paprykę.Gdy cebula się zeszkli, ale nie zrumieni, dodajemy pomidory i czosnek i dusimy przez chwilę. Dodajemy fasolkę, paprykę, groszek, szafran wraz z wodą, w której się moczył. Przekładamy kurczaka z powrotem do paelly, wsypujemy ryż i wlewamy bulion. Bulionu powinno być dwa razy tyle co ryżu (np. 1 szklana ryży i 2 szklanki bulionu). Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie, nie mieszając, pozwalamy paelli dochodzić na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion, czyli około 20 minut. Od czasu do czasu poruszamy patelnią, aby ryż gotował się równomiernie. Na 10 minut przed końcem gotowania na wierzchu paelli układamy osolone i oprószone pieprzem krewetki, wciskając je delikatnie w gorący ryż. Gdy prawie cały bulion zostanie wchłonięty, wyłączamy ogień i przykrywamy paellę na pięć minut gazetą, aby doszła. Przed podaniem dekorujemy cząstkami cytryny i posiekaną natką pietruszki. Potrzebne naczynia: paellera lub duża patelnia z niezbyt grubym dnem, deska do krojenia, nóż, drewniana łyżka, miseczki na składniki, czajnik, chochla, gazeta, kubek lub filiżanka, duża łyżka, talerze i widelce do podania.

Galaretka z nalewki na kwiatach czarnego bzu

Składniki:

Opakowanie galaretki cytrynowej

250 ml nalewki na kwiatach czarnego bzu („hyćki”)

Dwie łyżeczki brązowego cukru

Łyżka masła

2 twardawe nektarynki

Listki świeżej mięty do przybrania

Przygotowanie:

Przygotowujemy galaretkę cytrynową używając o połowę mniej wody niż w przepisie. Gdy płyn lekko przestygnie w kieliszkach koktajlowych, łączymy po 50 ml cytrynowej galaretki i 50 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu. Odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Na patelni rozgrzewamy masło i brązowy cukier. Obsmażamy przez chwilę pokrojone w plastry nektarynki. Po przewróceniu na drugą stronę na patelnię wlewamy kieliszek nalewki z kwiatów czarnego bzu i podpalamy. Gdy alkohol wyparuje, a syrop zgęstnieje, odstawiamy owoce do wystudzenia. Nektarynkami w syropie przybieramy zastygniętą galaretkę i przybieramy listkami świeżej mięty. Potrzebne naczynia: cztery kieliszki koktajlowe (kieliszki do martini), miska, trzepaczka, czajnik, chochla, kieliszek 50g lub naczynie z podziałką, patelnia teflonowa, szpatułka drewniana do patelni, łyżka. Do podania – łyżeczki.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"