Materiał promocyjny

Kuchenny lewy sierpowy

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy wystąpił Mariusz Pudzianowski i Albert Sosnowski, jak Ci twardzi faceci poradzili sobie wśród garnków? To mogliście zobaczyć tylko w Dzień Dobry TVN.

Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami

Składniki dla 4 osób:

1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

100 ml miodu pitnego

4 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

8 goździków

4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat

Sposób przygotowania:

Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć marynatą, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.

Zamarynowaną szynkę kością zawinąć w folię aluminiową i piec 2 godziny w temperaturze 140oC. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.

Szynkę podawać z chrzanem i jabłkami.

Śledź z jajkami, musztardą dijon i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:

200 g filetów śledziowych

4 jajka na twardo

1 pęczka świeżej kolendry

Sok z 1 cytryny

2 łyżki majonezu dekoracyjnego

1 łyżka musztardy Dijon

Przyprawy Prymat do smaku: grubo mielony czarny pieprz indyjski, sól ziołowa, szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Majonez utrzeć z musztardą i sokiem z cytryny, dodać świeżo posiekane liście kolendry i doprawić do smaku. Posiekane filety śledziowe połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami, zalać sosem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Podawać w kieliszkach lub skorupce po ugotowanych jajkach.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości