Kuchenne bajki Ewy Bukowskiej

Ewa Bukowska-wielbicielka naturalnych i prostych smaków. Z dzieciństwa szczególnie pamięta jabłka z rodzinnego sadu, a obecnie ze względu na sezon, zajada się szparagami. Dziś w naszej kuchni opowiedziała o mężczyznach, którzy dla niej gotują i o pasji do pisania bajek.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Kurcze pieczone w całości, marynata z miodu wrzosowego , musztardy i ziół

Składniki:

Kurczak cały

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich 4 łyżki

Musztarda ostra typu rosyjska 3 łyżki

Młoda włoszczyzn 1 pęczek

Rozmaryn świeży, tymianek, lubczyk

Sól, pieprz czarny

Jajko

Przygotowanie:

Wszystko zaczynamy od przygotowania solanki, wlewamy zimną wodę i dodajemy taką ilośc soli, że włożone surowe jajko wypłynie na powierzchnię. Do takiej solanki wstawiamy całego kurczaka i trzymamy go max. 12 godzin. Po wyjęciu z solanki wnętrze kurczaka wypełniamy młodą włoszczyzną. Z miodu wrzosowego, musztardy, oleju, pieprzu czarnego oraz posiekanych świeżych ziół przygotowujemy miksturę, którą dokładnie obsmarowujemy kurczaka z zewnątrz. Ustawiamy następnie go na plastrach cebuli i wstawiamy do piekarnika w temp. 170 stopni na około 40 minut, w trakcie polewamy kurczaka powstającym sosem i pod koniec zwiększamy temp. Do 190 stopni i jeszcze dopiekamy przez około 30 minut.

Sałatka z pomidorów, truskawek, sera bundz z dodatkiem oleju rydzowego i miodu drahimskiego

Składniki:

Pomidory dobre 1kg

Truskawka polska 1kg

Orzechy włoskie 100g

Koperek

Bundz 100g

olej rydzowy

ocet jabłkowy

miód drahimski

Kwiaty bratków

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w nieregularne cząstki, truskawki w plasterki, orzechy podpiekamy w piekarniku. Pomidory, truskawki, orzechy łączymy, posypujemy tartym bundzem i polewamy olejem rydzowym z dodatkiem octu jabłkowego i miodu drahimskiego , posypujemy koperkiem i dekorujemy kwiatkami bratków.

Ciasto miodowe z rabarbarem i migdałami

Składniki:

Rabarbar 500g

Cukier wanilinowy 3 sztuki

Mąka 3 szklanki

Miód drahimski 400g

Cukier 1szklanka

Jajka 4szt

Śmietana 18% 1szklanka

Soda oczyszczana 2 łyżeczki

Płatki migdałowe 100g

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w plastry, zasypujemy cukrem wanilinowym i odstawiamy aby puścił sok. Miód drahimski łączymy z cukrem, jajkami, śmietaną. Makę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na blaszkę, najlepiej tortownicę. Wierzch posypujemy rabarbarem i płatkami migdałów.

Wielkopolski ser smażony , pieczone buraczki młode, smażony rabarbar w miodzie drahimskim

Składniki:

Wielkopolski ser smażony 500g

Buraczki młode 10szt

Masło do smażenia

Rabarbar 300g

miód drahimski 4 łyżki

olej rydzowy do skropienia buraków

Sól, pieprz, tymianek świeży

Przygotowanie:

Buraki przekrawamy na połówki, skrapiamy olejem rydzowym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika na temp. 150 stopni. Rabarbar kroimy w paski i przesmażamy na miodzie drahimskim , dodajemy tymianek. Wielkopolski ser smażony roztapiamy na patelni na rozgrzanym maśle. Tak roztopiony wielkopolski ser smażony podajemy z pieczonymi burakami i smażonym rabarbarem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości