Przepisy kulinarne

Kuchenne bajki Ewy Bukowskiej

Ewa Bukowska-wielbicielka naturalnych i prostych smaków. Z dzieciństwa szczególnie pamięta jabłka z rodzinnego sadu, a obecnie ze względu na sezon, zajada się szparagami. Dziś w naszej kuchni opowiedziała o mężczyznach, którzy dla niej gotują i o pasji do pisania bajek.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News


Kurcze pieczone w całości, marynata z miodu wrzosowego , musztardy i ziół
Składniki:
Kurczak cały                
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich  4 łyżki
Musztarda ostra typu rosyjska  3 łyżki
Młoda włoszczyzn 1 pęczek
Rozmaryn świeży, tymianek, lubczyk   
Sól, pieprz czarny                   
Jajko

Przygotowanie:
Wszystko zaczynamy od przygotowania solanki, wlewamy zimną wodę i dodajemy taką ilośc soli, że włożone surowe jajko wypłynie na powierzchnię. Do takiej solanki wstawiamy całego kurczaka i trzymamy go max. 12 godzin. Po wyjęciu z solanki wnętrze kurczaka wypełniamy młodą włoszczyzną. Z miodu wrzosowego, musztardy, oleju, pieprzu czarnego oraz posiekanych świeżych ziół przygotowujemy miksturę, którą dokładnie obsmarowujemy kurczaka z zewnątrz. Ustawiamy następnie go na plastrach cebuli i wstawiamy do piekarnika w temp. 170 stopni na około 40 minut, w trakcie polewamy kurczaka powstającym sosem i pod koniec zwiększamy temp. Do 190 stopni i jeszcze dopiekamy przez około 30 minut.

Sałatka z pomidorów, truskawek, sera bundz z dodatkiem oleju rydzowego i miodu drahimskiego
Składniki:
Pomidory dobre   1kg
Truskawka polska   1kg
Orzechy włoskie  100g
Koperek           
Bundz   100g
olej rydzowy
ocet jabłkowy
miód drahimski
Kwiaty bratków

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w nieregularne cząstki, truskawki w plasterki, orzechy podpiekamy w piekarniku. Pomidory, truskawki, orzechy łączymy, posypujemy tartym bundzem i polewamy olejem rydzowym z dodatkiem octu jabłkowego i miodu drahimskiego , posypujemy koperkiem i dekorujemy kwiatkami bratków.

Ciasto miodowe z rabarbarem i migdałami
Składniki:
Rabarbar  500g
Cukier wanilinowy  3 sztuki
Mąka  3 szklanki
Miód drahimski  400g
Cukier  1szklanka
Jajka  4szt
Śmietana 18%  1szklanka
Soda oczyszczana  2 łyżeczki
Płatki migdałowe  100g

Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w plastry, zasypujemy cukrem wanilinowym i odstawiamy aby puścił sok. Miód  drahimski łączymy z cukrem, jajkami, śmietaną. Makę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na blaszkę, najlepiej tortownicę. Wierzch posypujemy rabarbarem i płatkami migdałów.

Wielkopolski ser smażony , pieczone buraczki młode, smażony rabarbar w miodzie drahimskim
Składniki:
Wielkopolski ser smażony 500g
Buraczki młode 10szt
Masło do smażenia
Rabarbar   300g
miód drahimski  4 łyżki
olej rydzowy do skropienia buraków
Sól, pieprz, tymianek świeży

Przygotowanie:
Buraki przekrawamy na połówki, skrapiamy olejem rydzowym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika na temp. 150 stopni. Rabarbar kroimy w paski i przesmażamy na miodzie drahimskim , dodajemy tymianek. Wielkopolski ser smażony roztapiamy na patelni na rozgrzanym maśle. Tak roztopiony wielkopolski ser smażony  podajemy z pieczonymi burakami i smażonym rabarbarem.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
5