Przepisy kulinarne

Kucharz Adamus

Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.

 

TOM KHA - DJ

Składniki:
300 gram piersi z indyka
kawałek galangalu lub imbiru wielkości kciuka
pasta chilli -  tom kha gai
2 łodygi trawy cytrynowej lub 3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
4 listki limonki kaffir (lub skórka otarta z połowy limonki)
1 papryczka chili
5 suszonych grzybów shiitake lub pieczarek
2 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sok z połowy limonki
1-2 łyżeczki cukru
sos rybny do smaku
posiekana tajska bazylia (może być też zwykła) do przybrania
z grubsza posiekana świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Imbir obieramy i kroimi w plasterki lub ścieramy na tarce. Łodygę trawy cytrynowej miażdżymy. Pieczarki kroimy w duże kostki. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Do naczynia wlewamy 200 ml mleka kokosowego, podgrzewamy, wrzucamy piersi z indyka, czekamy aż się delikatnie podgotują. Dodajemy starty galangal lub imbir, trawę cytrynową (lub pastę), listki limonki kaffir, papryczkę chili i 2 łyżki sosu rybnego. Gotujemy do miękkości mięsa (około 10 minut). Dolewamy mleko kokosowe 200-400ml wg uznania, dodajemy grzyby (shiitake lub pieczarki pokrojone w plasterki) i doprawiamy do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy zupę jeszcze około 5 minut. Porcję zupy posypujemy kolendrą i bazylią wedlug uznania.

WARZYWA  - THAI THAI PO DJ’SKU

Składniki:
3 papryczki ostre
2 papryki słodkie, duże
ojej kokosowy
pieczarki - 200 gram
cebula duża
słonecznik łuskany
sos sojowy
chili przyprawa
oregano przyprawa
dziki ryż

Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na woku, dodać cebulę pokrojoną w prążki lub kostkę, podrumienić. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki i słonecznik. Doprawić oregano i chili wg uznania. Lekko podlać sosem sojowym. Osobno ugotować ryż, podawać osobno ryż, osobno warzywa.

MANGO L:ASI DJ KOKO

Składniki:
1 dojrzałe mango
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
25 ml miodu płynnego
200 ml mleczka kokosowego  (pół puszki)
szczypta mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:
Obrać  mango od pestki. Miąższ mango wrzucić  do blendera wraz z resztą składników. Zmiksować dokładnie. Koktajl gotowy od razu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
6