Przepisy kulinarne

Kucharski wytłumaczył Prokopowi jak działa termoobieg

Jak działa termoobieg? A inne funkcje piekarnika? Dzięki Piotrowi Kucharskiemu już to wiemy. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał różne sposoby na pieczenie. Zobaczcie jak upiec warzywa w masie solnej, dorsza w papilotach i rostbef.

 

Dorsz z warzywami w papilotach

Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 marchewki
1 seler
1 koper włoski
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Świeży tymianek
4 kawałki dorsza każdy po 150 g
4 łyżki masła
4 kawałki papieru do pieczenia
Sznurek do związania

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, następnie podsmażyć na oliwie z oliwek.
Marchewkę i seler pokroić w zapałki i dodać do cebuli.
Koper włoski pokroić w piórka i dodać do warzyw.
Wszystko razem podsmażyć aż warzywa będą miękkie.
Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Papier do pieczenia, wygnieść i zmoczyć dokładnie w wodzie.
Warzywa podzielić na cztery części i ułożyć na środku papierów.
Na nich ułożyć po kawałku ryby, przyprawić ją solą i pieprzem.
Na wierzch ułożyć po łyżce masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min.

Warzywa w masie solnej z kozim serem

Składniki:
2 żółte buraki, wielkości piłeczki tenisowej
2 czerwone buraki wielkości piłeczki tenisowej
2 czerwone marchewki
2 żółte marchewki

Masa solna
500 g mąki pszennej
200 g soli morskiej
1 łyżeczka listków tymianku
Świeżo mielony czarny pieprz

Dodatki
6 plasterków szynki parmeńskiej
100 g kremowego sera koziego
3-4 łyżki śmietany 18%
Sól i pieprz
Oliwa z  oliwek
Świeży tymianek
Dobre pieczywo na zakwasie
Listki buraków

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Warzywa umyć, ale nie obierać.
Składniki na masę solną dokładnie wymieszać i wyrobić aż powstanie gładkie ciasto.
Rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni.
Każde warzywo zawinąć w masę i dokładnie docisnąć.
Ułożyć na blaszce i piec około 45 min. do godziny.
Następnie wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Ser wymieszać ze śmietaną i wyłożyć cienka warstwę na talerz.
Na wierzchu ułożyć plasterki warzyw i kawałki szynki.
Posypać pestkami granatu.
Skropić obficie oliwą z oliwek i posypać listkami tymianku.
Podawać z pieczywem na zakwasie.

Pieczony rostbef

Składniki:
1,5 kg rostbefu wołowego
Sól i pieprz
1 marchewka
2 cebule
5 ząbków czosnku
Kilka ziaren pieprzu
Kawałek selera
1 kieliszek wina czerwonego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Kilka gałązek tymianku
100 g zimnego masła
500 g brukselki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Mięso przyprawić solą i pieprzem.
Obsmażyć z każdej strony na patelni.
Ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika.
Dookoła ułożyć warzywa, przyprawy i zioła.
Brukselkę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i wstawić też do piekarnika.
Aby mięso było upieczone na pół krwisto piec około 20 min.
Mięso przełożyć na talerz odstawić żeby doszło.
Resztę przełożyć do garnka i podgotować.
Odcedzić, dodać wino i koncentrat.
Gotować aż zredukuje się do konsystencji rzadkiego sosu.
Mięso kroić w cienkie plastry, podawać z brukselką i polać sosem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0