Kucharski wytłumaczył Prokopowi jak działa termoobieg

Jak działa termoobieg? A inne funkcje piekarnika? Dzięki Piotrowi Kucharskiemu już to wiemy. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał różne sposoby na pieczenie. Zobaczcie jak upiec warzywa w masie solnej, dorsza w papilotach i rostbef.

Dorsz z warzywami w papilotach

Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

3 marchewki

1 seler

1 koper włoski

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Świeży tymianek

4 kawałki dorsza każdy po 150 g

4 łyżki masła

4 kawałki papieru do pieczenia

Sznurek do związania

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, następnie podsmażyć na oliwie z oliwek.

Marchewkę i seler pokroić w zapałki i dodać do cebuli.

Koper włoski pokroić w piórka i dodać do warzyw.

Wszystko razem podsmażyć aż warzywa będą miękkie.

Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Papier do pieczenia, wygnieść i zmoczyć dokładnie w wodzie.

Warzywa podzielić na cztery części i ułożyć na środku papierów.

Na nich ułożyć po kawałku ryby, przyprawić ją solą i pieprzem.

Na wierzch ułożyć po łyżce masła.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min.

Warzywa w masie solnej z kozim serem

Składniki:

2 żółte buraki, wielkości piłeczki tenisowej

2 czerwone buraki wielkości piłeczki tenisowej

2 czerwone marchewki

2 żółte marchewki

Masa solna

500 g mąki pszennej

200 g soli morskiej

1 łyżeczka listków tymianku

Świeżo mielony czarny pieprz

Dodatki

6 plasterków szynki parmeńskiej

100 g kremowego sera koziego

3-4 łyżki śmietany 18%

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Świeży tymianek

Dobre pieczywo na zakwasie

Listki buraków

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Warzywa umyć, ale nie obierać.

Składniki na masę solną dokładnie wymieszać i wyrobić aż powstanie gładkie ciasto.

Rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni.

Każde warzywo zawinąć w masę i dokładnie docisnąć.

Ułożyć na blaszce i piec około 45 min. do godziny.

Następnie wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.

Ser wymieszać ze śmietaną i wyłożyć cienka warstwę na talerz.

Na wierzchu ułożyć plasterki warzyw i kawałki szynki.

Posypać pestkami granatu.

Skropić obficie oliwą z oliwek i posypać listkami tymianku.

Podawać z pieczywem na zakwasie.

Pieczony rostbef

Składniki:

1,5 kg rostbefu wołowego

Sól i pieprz

1 marchewka

2 cebule

5 ząbków czosnku

Kilka ziaren pieprzu

Kawałek selera

1 kieliszek wina czerwonego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Kilka gałązek tymianku

100 g zimnego masła

500 g brukselki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Mięso przyprawić solą i pieprzem.

Obsmażyć z każdej strony na patelni.

Ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika.

Dookoła ułożyć warzywa, przyprawy i zioła.

Brukselkę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i wstawić też do piekarnika.

Aby mięso było upieczone na pół krwisto piec około 20 min.

Mięso przełożyć na talerz odstawić żeby doszło.

Resztę przełożyć do garnka i podgotować.

Odcedzić, dodać wino i koncentrat.

Gotować aż zredukuje się do konsystencji rzadkiego sosu.

Mięso kroić w cienkie plastry, podawać z brukselką i polać sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości