Przepisy kulinarne

Kucharski musztarduje

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!

Łosoś pod musztardową skorupką

Składniki:
4 filety z łososia po około 150-200 g szt.
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
4 łyżeczki musztardy francuskiej 
1 białko
Sól i pieprz
2-4 łyżeczki bułki tartej
2 bulwy kopru włoskiego
2 jabłka
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z musztardą, białkiem, solą i pieprzem.
Dodać tyle bułki tartej żeby uzyskać konsystencję która nie spłynie z ryby.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
Łososia ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę musztardowo-ziołową ułożyć na łososiu.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 10 min. 
W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojone w piórka bulwy kopru.
Przyprawić solą i pieprzem.
Po kilku minutach dodać jabłka pokrojone w zapałki.
Pod koniec dodać musztardę francuską.
Przyprawić sola i pieprzem.
Podawać razem z rybą.

Sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym

Sałata

Składniki:
2 sałaty rzymskie
Kawałek sera dojrzewającego
4 jajka
2 łyżki octu

Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na czterech talerzach.
Obieraczką do warzyw pokroić ser na cienkie paski i posypać po sałacie.
W rondlu zagotować 2-3 litry wody z octem, łyżką zamieszać aby zrobił się wir.
Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty aż zetnie się z zewnątrz.
Zrobić to z pozostałymi jajkami.

Sos musztardowy

Składniki:
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i mocno doprawić pieprzem.
Jajka ułożyć na sałacie i polać sosem.

Polskie burgery

Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 duża cebula
Bułka tarta
Sól i pieprz
2 łyżki musztardy francuskiej 
Olej do smażenia
4 bułki poznańskie
Liście sałaty
Kilka korniszonów

Przygotowanie:
Mieloną łopatkę wymieszać z lekko odciśniętą bułką i jajkiem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa.
Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i musztardą.
Jeśli masa jest za luźna, dodać bułki tartej.
Mokrymi dłońmi uformować cztery płaskie kotlety.
Panierować w bułce tartej i usmażyć na patelni z olejem. 
Bułki przekroić na połówki, posmarować musztardą.
Nałożyć listki sałaty, na nich ułożyć usmażone kotlety i plasterki korniszonów.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0