Przepisy kulinarne

Kucharski gotuje. Potrawy z cukinii, kabaczków i patisonów

W naszej kuchni pojawił się Piotr Kucharski w towarzystwie... kabaczków, cukinii i patisonów, z których przygotował m.in.: korzenne ciasto z cukinii oraz, zapiekankę warzywną i tagiatelle z cukinii. Skorzystajcie z przepisów Piotra! Smacznego!

Zapiekanka warzywna
Składniki:1 duża cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 zielona cukinia
1 żółtka cukinia
2 ziemniaki
2 pomidory
50 g tartego parmezanu
1 mozzarella
2 łyżki listków tymianku
garść liści bazylii
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek i przesmażyć jeszcze przez chwilę i wyłożyć na spód naczynia do zapiekania. Obie cukinie, ziemniaki i pomidory pokroić w plasterki. Następnie naprzemiennie poukładać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania na stojąco, jeden obok drugiego. Wierzch posypać ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Całość posypać porwaną na kawałki mozzarellą i parmezanem. Zapiec w 180º C przez około 45 minut.

Sałatka z grillowanych patisonów z halloumi
Składniki:
2-3 patisony
1 duży pomidor malinowy
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kopru włoskiego
szczypta płatków chilli
szczypta mielonego kminu
świeżo mielony pieprz
sól
Pikantny jogurt
200 g jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1 zielona chilli
kawałek imbiru
sól i pieprz
Do podania:
2 kawałki halloumi
1 cytryna
świeża kolendra

Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z gorczycą, kurkumą, posiekanym chilli i przyprawić solą i pieprzem. Patisony pokroić w cienkie plastry. Pomidor pokroić w 0,5 cm plasterki. Przyprawić przyprawami  i skropić oliwą z oliwek. Każdy plaster patisona grillować z każdej strony lub opiec na patelni. Następnie zrobić to z pomidorami. Na koniec grillować halloumi. Patisony i pomidory ułożyć na talerzach skropić sokiem z cytryny. Nałożyć z boku jogurt a na wierzchu grillowany ser.

Kabaczkowe spaghetti z pesto i pomidorkami
Składniki:
1 duży kabaczek
sól i pieprz
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
2 łyżki pesto
300 g pomidorków koktajlowych
50 g parmezanu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kabaczek przekroić wzdłuż na cztery części i wyciąć gniazdo nasienne. Następnie zrobić spirale na tarce do robienia spirali. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i przez chwilę posiekany czosnek. Dodać warzywne spirale i podsmażyć często mieszając przez kilka minut. Na patelnię wlać kolejne 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej pomidorki przez 3-4 minuty. Dodać kabaczkowe spaghetti i pesto. Wszystko razem podsmażyć i przyprawić sola i pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.

Korzenne ciasto z cukinii
Składniki:
300 g mąki pszennej
4 duże jajka
130 ml oleju z pestek winogron
150 g cukru dark Muscovado lub jasnego trzcinowego
100 g białego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczka mielonego goździka - opcjonalnie
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka soldy do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 1/2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
Krem:
50 g miękkiego masła
200 g kremowego serka do kanapek
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
100 g cukru pudru
podprażone i posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyłożyć papierem do pieczenia formę do pieczenia o wymiarach (22x33 cm). Mikserem połączyć dobrze jajka, cukry i olej. Mąkę wymieszać z przyprawami, solą sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Dodać startą cukinię i wymieszać. Masę przelać do formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Po wyjęciu wychłodzić. W czasie, gdy ciasto się piecze, zmiksować wszystkie składniki na na krem z wyjątkiem orzechów włoskich. Na chłodne ciasto rozprowadzić krem i posypać orzechami włoskimi.

Składniki:
2-3 patisony
1 duży pomidor malinowy
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kopru włoskiego
szczypta płatków chilli
szczypta mielonego kminu
świeżo mielony pieprz
sól
Pikantny jogurt
200 g jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1 zielona chilli
kawałek imbiru
sól i pieprz
Do podania:
2 kawałki halloumi
1 cytryna
świeża kolendra

Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z gorczycą, kurkumą, posiekanym chilli i przyprawić solą i pieprzem. Patisony pokroić w cienkie plastry. Pomidor pokroić w 0,5 cm plasterki. Przyprawić przyprawami  i skropić oliwą z oliwek. Każdy plaster patisona grillować z każdej strony lub opiec na patelni. Następnie zrobić to z pomidorami. Na koniec grillować halloumi. Patisony i pomidory ułożyć na talerzach skropić sokiem z cytryny. Nałożyć z boku jogurt a na wierzchu grillowany ser.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0