Potrawy kuchni tyrolskiej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.Knodel
Składniki:
4 kajzerki
300 g mrożonych buraczków, lub mrożonego szpinaku
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mąki sojowej
8 czubatych łyżek mąki
stopione masło do polania
świeżo tarty parmezan
Przygotowanie:
Kajzerki mielimy w blenderze, lub kroimy w bardzo drobna kostkę. Mieszamy z rozmrożonymi buraczkami, lub szpinakiem, dodajemy olej. Mąkę sojową mieszamy z mlekiem i śmietaną i dodajemy do masy z bułek. Całość mieszamy z mąką pszenną i lepimy kulki wielkości piłeczki ping-pong. Knedle gotujemy w posolonej wodzie około 12-15 minut od wypłynięcia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy gaz do minimum. Podajemy polane stopionym masłem i posypane tartym parmezanem.
Schuttelbrot
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej sitkowej (jasna mąka żytnia typ 600-700 )
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
około 1 litra letniej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/8 litra mleka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziarenek anyżu ( można dostać w sklepach zielarskich)
mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy rozrobione w letniej wodzie drożdże z cukrem. Delikatnie mieszamy i dodajemy sól. Dolewamy mleko, olej i dodajemy kminek i anyż. Ciasto wyrabiamy podsypując mąką. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ( około godziny ). Ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i rozwałkowujemy każdą z nich na okrągłe cienkie placki. Pieczemy w piekarniku w temp. 210 stopni z termoobiegiem około 10 minut.
Tirtlan
Składniki:
300 g mąki żytniej sitkowej ( jasna mąka żytnia, czasami nazywana żurkowa typ 600-700 )
150 g mąki pszennej
50 g stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
około 1 litra mleka
nadzienie:
300 g szpinaku
300 g tłustego twarogu
sól i pieprz do smaku
olej do głębokiego smażenia
Mąki, masło, mleko i sól łączymy na jednolite sprężyste ciasto. Wałkujemy na cienkie placki wielkości 10-15 cm.
Przygotowanie:
Szpinak gotujemy na parze, siekamy i łączymy z serem, solimy i pieprzymy do smaku. Na rozwałkowany placek nakładamy farsz, zostawiamy 1-2 cm ciasta dookoła i smarujemy go wodą. Przykrywamy drugim plackiem. Pofalowanym radełkiem odcinamy nadmiar ciasta i smażymy w głębokim oleju na złoto- brązowo.
Schmarren- tyrolski omlet
ciasto:
100 g śmietany 36%
3 łyżki śmietany 18%
100 ml mleka
140 g mąki
4 płaskie łyżki mąki sojowej
30 g cukru
100 g rodzynek królewskich
1/2 laski wanilii
4 łyżki rumu
płaska łyżeczka sody
łyżka octu
cukier puder do posypania
300 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
łyżka cukru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (poza octem) wrzucamy do miski i mieszamy, na końcu dodajemy ocet i mieszamy ponownie. Na rozgrzana patelnię wylewamy dwie łyżki oleju, a następnie wylewamy trzy łyżki ciasta i energicznie poruszamy patelnia tak, żeby omlet się porozrywał na małe kawałki. Podsmażamy z każdej strony. Możemy podawać bezpośrednio na patelni z cukrem pudrem i wiśniami zagotowanymi z cukrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"