Materiał promocyjny

Kuchania tyrolska

Potrawy kuchni tyrolskiej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.

Knodel

Składniki:

4 kajzerki

300 g mrożonych buraczków, lub mrożonego szpinaku

4 łyżki oleju

4 łyżki mleka

1/2 szklanki śmietany

1/2 szklanki mąki sojowej

8 czubatych łyżek mąki

stopione masło do polania

świeżo tarty parmezan

Przygotowanie:

Kajzerki mielimy w blenderze, lub kroimy w bardzo drobna kostkę. Mieszamy z rozmrożonymi buraczkami, lub szpinakiem, dodajemy olej. Mąkę sojową mieszamy z mlekiem i śmietaną i dodajemy do masy z bułek. Całość mieszamy z mąką pszenną i lepimy kulki wielkości piłeczki ping-pong. Knedle gotujemy w posolonej wodzie około 12-15 minut od wypłynięcia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy gaz do minimum. Podajemy polane stopionym masłem i posypane tartym parmezanem.

Schuttelbrot

Składniki:

250 g mąki pszennej

250 g mąki żytniej sitkowej (jasna mąka żytnia typ 600-700 )

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

około 1 litra letniej wody

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1/4 łyżeczki soli

1/8 litra mleka

4 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki ziarenek anyżu ( można dostać w sklepach zielarskich)

mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy rozrobione w letniej wodzie drożdże z cukrem. Delikatnie mieszamy i dodajemy sól. Dolewamy mleko, olej i dodajemy kminek i anyż. Ciasto wyrabiamy podsypując mąką. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ( około godziny ). Ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i rozwałkowujemy każdą z nich na okrągłe cienkie placki. Pieczemy w piekarniku w temp. 210 stopni z termoobiegiem około 10 minut.

Tirtlan

Składniki:

300 g mąki żytniej sitkowej ( jasna mąka żytnia, czasami nazywana żurkowa typ 600-700 )

150 g mąki pszennej

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

około 1 litra mleka

nadzienie:

300 g szpinaku

300 g tłustego twarogu

sól i pieprz do smaku

olej do głębokiego smażenia

Mąki, masło, mleko i sól łączymy na jednolite sprężyste ciasto. Wałkujemy na cienkie placki wielkości 10-15 cm.

Przygotowanie:

Szpinak gotujemy na parze, siekamy i łączymy z serem, solimy i pieprzymy do smaku. Na rozwałkowany placek nakładamy farsz, zostawiamy 1-2 cm ciasta dookoła i smarujemy go wodą. Przykrywamy drugim plackiem. Pofalowanym radełkiem odcinamy nadmiar ciasta i smażymy w głębokim oleju na złoto- brązowo.

Schmarren- tyrolski omlet

ciasto:

100 g śmietany 36%

3 łyżki śmietany 18%

100 ml mleka

140 g mąki

4 płaskie łyżki mąki sojowej

30 g cukru

100 g rodzynek królewskich

1/2 laski wanilii

4 łyżki rumu

płaska łyżeczka sody

łyżka octu

cukier puder do posypania

300 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

łyżka cukru

olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (poza octem) wrzucamy do miski i mieszamy, na końcu dodajemy ocet i mieszamy ponownie. Na rozgrzana patelnię wylewamy dwie łyżki oleju, a następnie wylewamy trzy łyżki ciasta i energicznie poruszamy patelnia tak, żeby omlet się porozrywał na małe kawałki. Podsmażamy z każdej strony. Możemy podawać bezpośrednio na patelni z cukrem pudrem i wiśniami zagotowanymi z cukrem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości