Krupnik i dania z kaszą jęczmienną według przepisów Andrzeja Polana

Andrzej Polan gotuje krupnik w Dzień Dobry TVN
Zobacz, jak ugotować zupę, której smak Andrzej Polan pamięta z dzieciństwa. W kuchni Dzień Dobry TVN gotujemy krupnik i dania z kaszą jęczmienną.

Krupnik - smaki z dzieciństwa Andrzeja Polana

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
    • 200 g żeberek wieprzowych
      • kilka suszonych grzybów
        • 200 g kaszy perłowej
          • kilka ziemniaków
            • 1 łyżka masła
              • koperek, natka pietruszki
                • kapusta włoska
                  • śmietana gęsta 18%
                    • 1 opakowanie drobnych grzybków shimeji

                      Przygotowanie:

                      Z żeberek, warzyw i grzybów gotujemy wywar. Przecedzamy, warzywa kroimy w plastry, następnie w paski, podobnie grzyby. W rondlu przesmażamy na maśle cebulę, dodajemy kaszę smażymy krótko i przekładamy do wywaru, pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy warzywa, grzyby, mięso obrane z kości. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy. Podajemy ze śmietana - jeśli lubimy. Posypujemy bardzo odważnie natką i koperkiem.

                      Zwarty krupnik z patelni, z pieczarkami, serem i brusznicą

                      Składniki:

                      • 200 g kaszy jęczmienna gotowana
                        • 1 por
                          • 1 pęczek natki pietruszki
                            • 1 pęczek koperku
                              • 200 g dyni
                                • młody szpinak
                                  • 10 jajek
                                    • 200 ml śmietanki 36%
                                      • 2-3 ziemniaki
                                        • gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
                                          • masło klarowane
                                            • 100 g tartego sera

                                              Przygotowanie:

                                              Na maśle przesmażamy pokrojonego pora, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, chwile smażymy i dodajemy dynię oraz na koniec szpinak. Doprawiamy odważnie przyprawami. Jajka mieszamy ze śmietanką, również pamiętając o doprawieniu. Przesmażone warzywa łączymy z kaszą, dodajemy masę jajeczno-śmietanową, ser tarty. Masę wykładamy na patelnię, smażymy kilka minut i wstawiamy do piekarnika.

                                              Sos pieczarkowy

                                              Składniki:

                                              • 200 g pieczarek
                                                • 1 pęczek szczypiorku
                                                  • 150 ml śmietanki 30%
                                                    • 200 g sera pleśniowego
                                                      • 100 g orzechów włoskich
                                                        • brusznica ze słoika

                                                          Przygotowanie:

                                                          Na suchej patelni przesmażamy pieczarki do momentu, aż pojawi się prawie orzechowy aromat. Dodajemy masło, szczypiorek, śmietankę, zagotowujemy i po chwili dodajemy porwany na kawałki ser, orzechy. Sosem polewamy upieczony krupnik z patelni, wierzch dekorujemy brusznicą i listkami szpinaku.

                                                          Krupnik litewski i comber

                                                          Składniki:

                                                          • 300 g miodu
                                                            • 100 ml rumu
                                                              • 250 ml wody
                                                                • laska wanilii
                                                                  • cukier wanilinowy
                                                                    • gałka muszkatołowa mielona
                                                                      • cynamon
                                                                        • goździki
                                                                          • skórka z cytryny, pomarańczy

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Wodę zagotowujemy z przyprawami i miodem. Lekko studzimy i przecedzamy.

                                                                            Składniki ciasta:

                                                                            • 1,5 szklanki mąki
                                                                              • 250 g margaryny
                                                                                • 1 szklanka cukru
                                                                                  • 1 cukier wanilinowy
                                                                                    • 3 jajka
                                                                                      • 3 łyżki kakao
                                                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                          • 4 łyżki wody

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, kakao, cukrem wanilinowym, cukrem. Po zagotowaniu, 8 łyżek odkładamy - to będzie polewa do ciasta. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostudzoną masę łączymy z żółtkami, mąką i ubitą pianą z białek. Mieszamy i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni. Ciasto przestudzone zalewamy pozostawioną polewą. Nasączamy krupnikiem.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego

                                                                                            Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey

                                                                                            Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości