Przepisy kulinarne

Kruche serowe ciastka ze... szparagami

Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką, kruche serowe ciastka ze szparagami, łosoś w papilotach i szparagach i szparagowe tosty - to specjały, które przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Szarmach. Zdrowe i pyszne.

Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką

Składniki:
300 g kaszy gryczanej
pęczek zielonych szparagów
pęczek białych szparagów
pęczek rzodkiewki
cebulka dymka
4 jajka na twardo
oliwa z oliwek
sok z cytryny
świeża bazylia
pietruszka
grzanki

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na sypko. Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy ok. 8 min. w głębokim garnku, z główkami wystającymi ponad poziom lekko posolonej wody. Następnie kroimy je drobno, podobnie jak rzodkiewkę, jajka i cebulkę. Wszystkie składniki mieszamy i łączymy z ziołami, sokiem z cytryny i oliwą.

Kruche serowe ciastka ze szparagami

Składniki:
300 g mąki
200 g tartego żółtego sera
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
pęczek zielonych szparagów
50 g tapenady z oliwek
50 g pasty z suszonych pomidorów

Przygotowanie:
Z mąki, jajek, sera, proszku i śmietany przygotowujemy kruche ciasto. Schładzamy je w lodówce przez godzinę, następnie cienko wałkujemy, kroimy na kwadraty/prostokąty i pieczemy ok. 15 min. w 190 st. C. Po upieczeniu smarujemy tapenadą lub pastą pomidorową i dekorujemy cienko pokrojonymi szparagami (zielone są bardzo smaczne, gdy są surowe).

Łosoś w papilotach i szparagach

Składniki:
2 filety z łososia, 150 g każdy
3 cm imbiru
2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
świeża kolendra
2 marchewki
cebulka dymka
4 szalotki
2 łyżki sosu sojowego
sok z limonki

Przygotowanie:
Na dwóch dużych kawałkach folii układamy: zielone szparagi, pokrojone w słupki marchewki, podzielone na ćwiartki szalotki, na warzywach kładziemy kawałki łososia. Chili, czosnek, imbir, dymkę drobno kroimy, mieszamy z sosem sojowym i sokiem z limonki. Polewamy tak przygotowanym sosem rybę. Szczelnie zamykamy „pakunek” i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 15 min. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Szparagowe tosty

Składniki:
8 kromek chleba
4 jajka
pęczek szparagów (białych lub zielonych)
8 plastrów szynki parmeńskiej
100 ml beszamelu
100 g koziego sera

Przygotowanie:
Szparagi gotujemy al dente. Na 4 tostach kładziemy plasterki sera, szynki, kilka szparagów, przykrywamy je kromką chleba, polewamy odrobiną beszamelu i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku. Podajemy z jajkiem w koszulce lub usmażonym na patelni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0