Ciasto kruche z wiśniami - najlepsze przepisy

Ciasto z wiśniami przekrojone.
Fot. Pastry and Food Photography / Getty Images
Kruche ciasto z wiśniami to pyszny i oryginalny deser. Oczywiście kruche ciasto dość często gości na polskich stołach, ale chętniej wykorzystuje się do niego takie owoce, jak jabłka czy truskawki. Tymczasem równie smaczne jest z dodatkiem wiśni. Można przygotować ciasto w wersji klasycznej (z kruszonką) lub nieco słodsze - z pianką lub z budyniem. Każda z tych opcji gwarantuje, że otrzymamy bardzo smaczny wypiek!

Kruchy placek z wiśniami szczególnie dobrze sprawdzi się jako ciasto sezonowe, gdy przypada czas owocowania tych drzew wiśniowych. Możesz też wykorzystać owoce z puszki, uzyskując bardzo podobny efekt (pamiętaj jednak, by dokładnie odcedzić wiśnie). Poznaj najlepsze przepisy na kruche ciasto z wiśniami!

Kruche ciasto z wiśniami - przepis

Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką to pyszne połączenie. Kwaskowaty smak wiśni w połączeniu z kruszonką daje naprawdę wyjątkowy smak. Poznaj przepis na wypiek, który może stać się jednym z twoich ulubionych!

Składniki na ciasto:

  • 2 i ⅓ szklanki mąki tortowej,
    • 200 g masła,
      • ¾ szklanki cukru pudru,
        • 1 jajko,
          • 1,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
            • 2 łyżki stołowe śmietany (18%).

              Dodatkowo będziesz potrzebować:

              • 1 kilogram wydrylowanych wiśni,
                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                  • 3 łyżki cukru pudru,
                    • masło lub margaryna, papier do pieczenia i bułka tarta (do przygotowania blachy o wymiarach 22 x 30 centymetrów).

                      Przygotowanie:

                      1. Zacznij od przygotowania blachy - natłuść ją, wyłóż papierem do pieczenia i posyp bułką tartą.
                        1. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wymieszaj i postaraj się utworzyć z nich jednolitę masę.
                          1. Owiń ciasto folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na około 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, ale odkrój od niego około ⅓ objętości i umieść z powrotem w lodówce.
                            1. Resztę ciasta rozwałkuj (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i umieść na blasze. Całość wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
                              1. Potem wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni i piecz je przez około 25 minut.
                                1. Wydrylowane wiśnie wymieszaj z cukrem pudrem, a następnie wyłóż na wystudzone ciasto. Teraz posyp je równomiernie mąką ziemniaczaną. Wyjmij pozostałą część ciasta z lodówki, palcami uformuj z niej kruszonkę i posyp równomiernie wiśnie.
                                  1. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz jeszcze przez 45 minut. Pamiętaj, by przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Twoje kruche z wiśniami i kruszonką jest już gotowe, smacznego!
                                    Zobacz film: Ciasto kruche. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                    Kruche ciasto z wiśniami i bezą

                                    Ciasto kruche z wiśniami i bezą to jeszcze smaczniejsze połączenie! Cierpka wiśnia doskonale współgra ze słodką bezą. Poniżej znajdziesz przepis na ten wyjątkowy wypiek.

                                    Składniki na ciasto:

                                    • 1 szklanka mąki krupczatki,
                                      • 3 szklanki mąki pszennej,
                                        • 5 żółtek,
                                          • 250 g margaryny,
                                            • 1 szklanka cukru,
                                              • 2 łyżki stołowe kakao,
                                                • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.

                                                  Składniki na bezę:

                                                  • 5 białek,
                                                    • ¾ szklanki cukru.

                                                      Oprócz tego będziesz potrzebować:

                                                      • 500 g wydrylowanych wiśni (możesz wykorzystać świeże owoce lub wiśnie ze słoika),
                                                        • cukier puder do posypania gotowego ciasta.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Zaczynamy od przygotowania ciasta - przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, drobno posiekane masło oraz cukier.
                                                            1. Teraz ugnieć ciasto na jednolitą masę, a następnie podziel na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Wszystkie trzy kawałki ciasta zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
                                                              1. Teraz czas na przygotowanie blachy (25 x 30 centymetrów) - wyłóż ją papierem do pieczenia i zetrzyj na nią ciemne ciasto, a następnie delikatnie dociśnij. Zetrzyj jasne ciasto i także dociśnij.
                                                                1. Odsączone wiśnie równomiernie rozłóż na dwuwarstwowym cieście.
                                                                  1. Aby przygotować bezę, należy najpierw ubić sztywną pianę z białek, stopniowo dodając do niej cukier. Powstałą krystalicznie lśniącą pianę należy rozłożyć na wiśniach, a następnie posypać pozostałą częścią kruchego ciasta.
                                                                    1. Przygotowane w ten sposób ciasto należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Pamiętaj, by przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

                                                                      Kruche ciasto z wiśniami i budyniem

                                                                      Bardzo podobny, ale jeszcze słodszy placek można uzyskać, dodając budyń zamiast białek. W zależności od preferencji możesz wykorzystać jedno lub dwa opakowania budyniu waniliowego. Wystarczy spokojnie podążać za instrukcjami z przepisu powyżej, ale zamiast ubitych z cukrem białek dodać budyń waniliowy przygotowany zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. W ten sposób powstanie pyszne połączenie, z nutą wanilii w tle! Ciasto kruche z wiśniami i budyniem to wypiek, który posmakuje nawet najbardziej wybrednym łasuchom.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Nalewka z wiśni - jak ją przygotować?

                                                                      Przepis na wino z wiśni

                                                                      Sok wiśniowy – jak zrobić dobry sok z wiśni? Właściwości i przepisy

                                                                      Zobacz video: Czas na sezonowe przysmaki. Jakie owoce jeść latem?

                                                                      x-news

                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości