Przepisy kulinarne

Kruche ciasto z truskawkami – przepisy

Truskawki

Stephanie Nantel/Getty Images

Przepisy kulinarne

Kruche ciasto z truskawkami – przepisy

Truskawki

Stephanie Nantel/Getty Images

Kruche ciasto nie należy do wykwintnych wypieków, ale w połączeniu z owocami smakuje naprawdę dobrze. Jednym z najlepszych dodatków są truskawki.

Kruche ciasto z truskawkami to wyjątkowo smaczny deser. Jest wiele propozycji przyrządzenia tego placka. Może być kruche ciasto z truskawkami i budyniem , galaretką , pianką z białek . Co istotne, każdy poradzi sobie z takim kulinarnym wyzwaniem. Poznaj najsmaczniejsze przepisy na ten wypiek.

Ciasto kruche z truskawkami i kruszonką

To placek, który nie tylko świetnie smakuje, ale również dobrze wygląda. Oto najlepszy przepis na kruche ciasto z truskawkami i kruszonką .

Składniki na kruche ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej,
  • 7 dag brązowego cukru,
  • ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 12 dag schłodzonego masła.

Składniki na kruszonkę:

  • 15 dag mąki pszennej,
  • 10 dag masła,
  • 8 dag brązowego cukru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.

Oprócz tego potrzeba:

  • 3 małe łyżeczki konfitury z pomarańczy,
  • 45 dag truskawek.

Przygotowanie ciasta kruchego z truskawkami:

Blachę o wymiarach 21 x 25 centymetrów należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw jednak wyjąć dużą miskę i przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać do niej proszek do pieczenia, brązowy cukier i pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je równomiernie na formie (można spróbować je wcześniej rozwałkować). Podziurkować ciasto widelcem i wstawić do lodówki na około 20 minut.

Gdy ciasto będzie się chłodzić, można przystąpić do przygotowania truskawek. Oczywiście najpierw należy je umyć i osuszyć, a następnie pokroić na połówki.

W następnej kolejności nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza i wstawić do niego ciasto. Powinno się wypiekać przez około 25 minut (aż zyska jasnożółtą barwę). W tym czasie można przystąpić do przygotowania kruszonki.

Aby przygotować kruszonkę, należy wsypać do miski mąkę pszenną, dodać cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, by otrzymać efekt kruszonki.

Po upływie około 25 minut wyjąć ciasto z piekarnika, ale go nie wyłączać. Ciasto posmarować cienką warstwą konfitury z pomarańczy, a następnie rozłożyć na nim truskawki. Posypać ciasto kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika. Ciasto powinno się piec przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, ciasto kruche z truskawkami posypać cukrem pudrem. Jak widać, przepis na kruche ciasto z truskawkami wcale nie jest trudny.

Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową

Ciasto kruche z truskawkami i pianką to równie prosty, a jeszcze smaczniejszy sposób na udany deser. Dowiedz się, jak go przyrządzić.

Składniki na ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g margaryny,
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru,
  • 5 żółtek.

Składniki na piankę budyniową:

  • 5 białek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe (mogą być także śmietankowe),
  • ½ szklanki oleju.

Dodatkowo będziesz potrzebować:

  • truskawki,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto należy wyłożyć na stolnicę i zagnieść w jednolite ciasto. Później trzeba podzielić je na dwie części (⅔ i ⅓). Obie porcje zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na godzinę.

Po upływie godziny trzeba przygotować blachę, natłuścić ją i przykryć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć nad blachą na tarce o dużych oczkach. Ciasto należy lekko przyklepać i wyrównać, następnie piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się lekko złotawe. Wtedy można je wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Teraz należy ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. Gdy będą ubite, trzeba powoli dodawać do nich cukier, cukier waniliowy i budynie waniliowe. Dopiero pod sam koniec, niezwykle powoli i ostrożnie (po ściance), wlać do całości olej. Pomieszać jeszcze chwilę. Gotową piankę wlać na upieczony wcześniej spód ciasta.

Truskawki umyć i dokładnie wysuszyć. Pokroić na połówki i ułóż na masie budyniowej, delikatnie je wciskając. Teraz przyszła pora na użycie drugiej części ciasta, które również należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość ponownie umieścić w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Kruche ciasto z truskawkami i pianką będzie gotowe, gdy jego wierzchnia warstwa zarumieni się. Teraz wystarczy pozostawić ciasto do wystudzenia. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też:

Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?

Sezon na truskawki. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze krajowe owoce

Owocowe desery. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Zobacz wideo: Truskawki w wytrawnym wydaniu. Przepisy Jaśka Kuronia 

Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0