Krokosz barwierski zwany szafranem łąkowym to roślina oleista z rodziny astrowatych, pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jak działa krokosz barwierski? Olej pozyskiwany z rośliny jest bogaty w witaminę E, spowalnia proces starzenia skóry i wzmacnia włosy. Suszony kwiat krokosza barwierskiego można stosować do barwienia żywności, jest wykorzystywany jako tańszy zamiennik szafranu. Podpowiadamy, do czego jeszcze można wykorzystać krokosz barwierski i jakie jest jego działanie.

  • Krokosz barwierski – nasiona i uprawa
  • Krokosz barwierski – olej. Właściwości oleju z krokosza
  • Krokosz barwierski w kuchni. Przyprawa i barwnik


Zobacz też: Jakie właściwości zdrowotne mają kiełki?


Krokosz barwierski to roślina o pięknych żółto-czerwonych kwiatach, wyglądem przypominająca oset. Jego lecznicze działanie znane było już w starożytności. Egipcjanie stosowali krokosz barwierski do wyrobu tłustej szminki, w medycynie chińskiej ekstrakt z krokosza barwierskiego wykorzystywany jest jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy.

Obecnie olej z krokosza barwierskiego polecany jest jako środek na mocne włosy. Krokosz barwierski to również barwnik – za jego pomocą możemy nadać pożywieniu i tkaninom żółty i czerwonawy kolor.

Krokosz barwierski – nasiona i uprawa.

Krokosz barwierski to roślina jednoroczna wyglądem przypominająca oset. W okresie od lipca do września wytwarza piękne, żółto-czerwone kwiaty, dzięki czemu stała się popularną rośliną ozdobną.

Nasiona krokosza wysiewamy wczesną wiosną wprost do gruntu. Jak dbać o krokosz barwierski? Uprawa tej rośliny wymaga słonecznego stanowiska. Na stanowiskach cienistych i półcienistych krokosz słabo kwitnie i ma mniej intensywną barwę. Krokosz barwierski lubi żyzną glebę, najlepiej o obojętnym odczynie. Roślina dobrze znosi przejściową suszę i przymrozki, jednak nie toleruje przelewania. Nadmiernie podlewany krokosz może zostać zaatakowany przez choroby grzybicze.

Surowiec zielarski krokosza stanowią kwiaty, które najlepiej zbierać przy suchej pogodzie od lipca do września. Kwiat krokosza barwierskiego uważany jest za środek pobudzający porost włosów, można go również stosować do delikatnego barwienia żywności.

Krokosz barwierski – olej. Właściwości oleju z krokosza

Jak działa olej z krokosza barwierskiego? Właściwości zdrowotne oleju z krokosza to w dużej mierze zasługa obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienne działanie dla skóry i dobrze wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. W składzie oleju z krokosza znajdziemy kwas linolowy, a także oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Cennym składnikiem oleju z krokosza jest również naturalna witamina E. Jakie właściwości ma olej z krokosza barwierskiego i w jakiej formie najlepiej go spożywać?

· Olej z krokosza barwierskiego tłoczony na zimno – zawiera ogromne ilości kwasu linolowego , którego nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Z tej przyczyny olej z krokosza barwierskiego zalecany jest do picia nawet dwa razy dziennie. Kwas linolowy zmiękcza skórę, pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Ponadto olej z krokosza jest bogaty w witaminy A i E, dzięki czemu wspiera nasz układ immunologiczny i wspomaga naszą odporność.

· Olej z krokosza barwierskiego znajduje również zastosowanie w kosmetykach – koncentrat z krokosza barwierskiego uważany jest za środek wspomagający porost włosów, olej z krokosza poprawia również ich stan i sprawia, że utrzymują zdrowy wygląd. Krokosz barwierski ma również zbawienne działanie na skórę. Dzięki obecności kwasu linolowego skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna.

· Olej z krokosza barwierskiego można stosować po depilacji – przyjęło się twierdzić, że olej z krokoszą hamuje porost włosów po depilacji, nie ma jednak badań, które potwierdziłyby tą teorię. Nie zaszkodzi jednak zastosować oleju niezależnie od tego – działa on kojąco i łagodząco na skórę i poprawia jej wygląd, pomoże więc w regeneracji po zabiegu.

Krokosz barwierski w kuchni. Przyprawa i barwnik

Krokosz barwierski ma działanie barwiące. Ekstrakt z krokosza barwierskiego możemy wykorzystać do delikatnego zabarwienia żywności na żółto lub czerwono. W przeszłości krokosz był używany jako zamiennik droższego szafranu, stąd też nazwa szafran łąkowy. Walory smakowe krokosza są znikome, dlatego nie jest stosowany jako oddzielna przyprawa. Jednak ze względu na właściwości barwiące bywa dodawany do gotowych mieszanek.

Olej z krokosza barwierskiego doskonale sprawdzi się w również kuchni. Można go stosować jako dodatek do sałatek i koktajli, pamiętając jednak, że podgrzewanie pozbawia go właściwości leczniczych.

Zobacz film: Dzikie rośliny jadalne, źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0