Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Krokiety dobre na wszystko
Krokiety - kto ich nie lubi? Grzegorz Zawierucha podpowiada, jak je przygotować. Sprawdźcie szczegółowe przepisy - od przygotowania naleśnika po farsz. Zobacz, jak przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami oraz z rybą. Smacznego!

Naleśniki

Składniki na naleśniki:

  • 1 jajko
    • 1 ½ szklanki mąki pszennej
      • 1 ½ szklanki mleka
        • 3/4 szklanki wody gazowanej
          • 3 łyżki oleju
            • ¼ Łyżeczki soli

              Jak przygotować naleśniki?

              1. Jajko roztrzepujemy razem z mlekiem i połową wody. Dodajemy sól oraz stopniowo mąkę i cały czas ubijamy. Na koniec dolewamy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
                1. Gotową masę odstawiamy na 30 minut.
                  1. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem roślinnym.

                    Przepis na klasyczne krokiety z mięsem

                    Składniki na krokiety z mięsem:

                    Do gotowania mięsa:

                    • 800g szpondra wołowego
                      • 400g udek z kurczaka (2 szt.)
                        • 200g udek z kaczki (1 szt.)
                          • 1 cebula opalona na ogniu
                            • 2 marchewki
                              • 1 pietruszka korzeń
                                • ½ selera korzeń
                                  • 1 liść laurowy
                                    • 1 ząbek czosnku
                                      • 1 łyżeczka pieprzu
                                        • 2 łyżeczki soli
                                          • 2 ½ L wody

                                            Farsz:

                                            • mięso z gotowania
                                              • warzywa z gotowania
                                                • 1 cebula
                                                  • 1 ½ łyżeczki majeranku
                                                    • 1 łyżeczka tymianku
                                                      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                        • ½ łyżeczki pieprzu
                                                          • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                            • ½ łyżeczki soli
                                                              • ¾ szklanki bulionu z gotowania mięsa

                                                                Do smażenia:

                                                                • 2 jajka
                                                                  • ½ szklanki mąki
                                                                    • ½ szklanki bułki tartej

                                                                      Jak przygotować krokiety?

                                                                      1. Wszystkie składniki do gotowania mięsa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu jak klasyczny bulion ok. 3 – 4 godziny.
                                                                        1. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.

                                                                          Jak przygotować farsz do krokietów?

                                                                          1. Mięso, warzywa oraz surową cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką oraz gałką muszkatołową.
                                                                            1. Dolewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się połączyły i dobrze "skleiły".

                                                                              Jak zwijać krokiety?

                                                                              1. Na rozwinięty naleśnik kładziemy farsz i rozsmarowujemy go zostawiając po 3 cm z każdej strony. Naleśnik do połowy zwijamy w rulon, następnie zawijamy boki do środka i rolujemy do końca.
                                                                                1. Gotowe krokiety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju roślinnym.
                                                                                  1. Najlepiej serwować z barszczem czerwonym na zakwasie buraczanym lub z grzybowym sosem.

                                                                                    Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

                                                                                    Składniki na krokiety z kapustą i grzybami:

                                                                                    Składniki do farszu:

                                                                                    • 700 g kapusty kiszonej z marchewką
                                                                                      • 500 g świeżych pieczarek
                                                                                        • 2 liście laurowe
                                                                                          • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                            • 1 cebula
                                                                                              • 1 łyżeczka mielonej papryki (ostra lub łagodna)
                                                                                                • 1 łyżka majeranku
                                                                                                  • ½ łyżeczki kminku
                                                                                                    • 1 papryczka z zalewy chipotle
                                                                                                      • 5 suszonych grzybków
                                                                                                        • sól i pieprz do smaku
                                                                                                          • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                                            • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
                                                                                                              • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

                                                                                                                Składniki na panierkę do krokietów:

                                                                                                                • 1 jajko
                                                                                                                  • ½ szklanki mleka
                                                                                                                    • 6 łyżek mąki
                                                                                                                      • ½ szklanki bułki tartej

                                                                                                                        Jak przygotować farsz do krokietów?

                                                                                                                        1. Kapustę płuczemy, jeśli jest za kwaśna. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dorzucamy ziele angielskie, suszone grzybki, papryczkę i liście laurowe. Doprawiamy majerankiem i kminkiem. Gotujemy do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i kroimy. Wodę zlewamy do szklanki.
                                                                                                                          1. W tym samym czasie wlewamy olej na patelnię i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy i obsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy je solą, pieprzem, i papryką mieloną.
                                                                                                                            1. Gdy pieczarki będą dobrze obsmażone, dodajemy do nich pokrojoną kapustę. Mieszamy i podlewamy wodą z gotowania kapusty. Obsmażamy razem przez około 10 minut, co chwilę podlewając wodą tak, aby farsz był lekko wilgotny. Doprawiamy resztą kminku, majeranku, sosami sojowymi, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
                                                                                                                              1. Gotowy farsz układamy na ¼ naleśnika, robimy jedno nacięcie od środka do krawędzi i robimy zakładkę ciasta na farsz. Na wierzchu układamy kolejną warstwę farszu i robimy kolejną zakładkę ciasta. Czynność powtarzamy po raz trzeci i składamy ciasto do końca. Powstanie nam piękny, warstwowy krokiet w kształcie trójkąta.
                                                                                                                                1. Składniki na panierkę łączymy razem ze sobą i mieszamy, aż powstanie gęste lejące ciasto.
                                                                                                                                  1. W powstałym cieście zanurzamy krokieta, odsączamy z nadmiaru ciasta i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
                                                                                                                                    1. Smażymy na oleju roślinnym.

                                                                                                                                      Czarne krokiety rybne z restauracji Sotero w Meksyku

                                                                                                                                      Składniki na czarne krokiety rybne

                                                                                                                                      • 125 g mąki pszennej
                                                                                                                                        • 125 g masła
                                                                                                                                          • 1 litr mleka pełnego
                                                                                                                                            • 1 ½ l bulionu rybnego
                                                                                                                                              • 1 ¼ kg filetu z okonia morskiego
                                                                                                                                                • 50 g atramentu z mątwy lub kałamarnicy
                                                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                                                    • 1/2kg bułki tartej z suchego chleba razowego

                                                                                                                                                      Jak przygotować czarne krokiety rybne?

                                                                                                                                                      • Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy bulion rybny i mleko. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy rybę i atrament z kałamarnicy do pożądanego czarnego koloru i gotujemy przez 4 godziny na małym ogniu bez przerwy, aby potrawa się nie sklejała.
                                                                                                                                                        • Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu formujemy i ważymy 25-gramowe kulki i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
                                                                                                                                                          • Po godzinie kulki wyciągamy z lodówki, obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z chleba razowego i smażymy na głębokim tłuszczu.
                                                                                                                                                            • Serwujemy z majonezem kolendrowym albo habanero.

                                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                              Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości