W kuchni Dzień dobry TVN rządzą dziś krewetki. Piotr Kucharski przygotował je na wiele sposobów. Co powiecie na crostini z marynowanymi krewetkami i bobem, klasyczne krewetki z czosnkiem oraz pikantno-kwaśny bulion z krewetkami.Crostini z marynowanymi krewetkami i bobem
Składniki:
300 g krewetek 31/40
Mały ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
Sok z połówki cytryny
Pieprz
Oliwa z oliwek
300 g bobu
Świeża bazylia
Kromki jasnego pieczywa np. ciabatty
Sposób przygotowania:
Krewetki obrać (skorupki można zamrozić i użyć np. do wywaru). Czosnek papryczkę, posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy. Całość doprawić pieprzem i wymieszać z krewetkami. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę. W tym czasie ugotować i obrać bób. Krewetki podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać bób. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na opieczonych kromkach pieczywa, posypane bazylią.
Klasyczne krewetki z czosnkiem
Składniki:
500 g krewetek z pancerzem bez głowy 16/20
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
6-8 ząbków czosnku
Garść natki pietruszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki naciąć nożyczkami wzdłuż grzbietu i usunąć przewód pokarmowy (cienka czarna nitka). Masło z oliwą podgrzać na patelni. Dodać posiekany czosnek i chwilę podprażyć. Dodać krewetki i często mieszając podsmażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem lub jasnym pieczywem np. ciabattą. Przepis poniżej.
Ciabatta z foremki
Składniki:
20 g drożdży
300 ml wody
400 g mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g czarnych oliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Dwie podłużne foremki wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 240º C. Blaszkę obsypać mąką, foremki obrócić i wyłożyć ciasto na blaszkę. Do piekarnika wlać 100 ml zimnej wody i wstawić blachę. Piec przez około 20-30 min.
Pikantno-kwaśny bulion z krewetkami
Składniki na Bulion:
2 nóżki z kurczaka
Skorupki z krewetek
2 marchewki
Kawałek pora
Kawałek selera
Mały kawałek cynamonu
Gwiazda anyżu
Kawałek imbiru
Mała papryczka chilli
Trawa cytrynowa- opcjonalnie
Liście limonki kafir- opcjonalnie
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki octu winnego
Dodatki:
2 młode marchewki
1 czerwona papryka
500 g krewetek rozmiar 31/40
Pęczek dymki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na bulion z wyjątkiem cukru i octu, umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu. Krewetki obrać a skorupy dodać do wywaru. Wywar przecedzić i doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę i gotować około 10 minut. Dodać obrane krewetki i odstawić zupę na 5 minut-nie gotować. Przed podaniem dodać posiekaną dymkę.
Bisque z krewetek
Składniki:
450 g krewetek tygrysich z pancerzami
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 duży koper włoski
2 marchewki
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka brandy
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr wywaru warzywnego lub rybnego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Do podania:
150 ml kremówki
8 dużych krewetek obranych z ogonkiem
listki kopru
Sposób przygotowania:
Krewetki obrać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie kilka minut. Dodać posiekaną cebulę, koper i marchewkę. Smażyć około 10 minut aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać wino i brandy i gotować kilka minut aby alkohol wyparował. Dodać pomidory oraz paprykę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie pokroić krewetki. Zupę zmiksować na gładki krem a następnie przecedzić i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać i dodać posiekane krewetki. Zmiksować ponownie na gładki krem z dodatkiem śmietany. Krewetki do podania lekko podsmażyć na maśle włożyć do miseczek i zalać zupą. Udekorować listkami kopru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"