Krewetki. Z czosnkiem i z pikantno-kwaśnym bulionem

W kuchni Dzień dobry TVN rządzą dziś krewetki. Piotr Kucharski przygotował je na wiele sposobów. Co powiecie na crostini z marynowanymi krewetkami i bobem, klasyczne krewetki z czosnkiem oraz pikantno-kwaśny bulion z krewetkami.

Crostini z marynowanymi krewetkami i bobem

Składniki:

300 g krewetek 31/40

Mały ząbek czosnku

1 mała papryczka chilli

Sok z połówki cytryny

Pieprz

Oliwa z oliwek

300 g bobu

Świeża bazylia

Kromki jasnego pieczywa np. ciabatty

Sposób przygotowania:

Krewetki obrać (skorupki można zamrozić i użyć np. do wywaru). Czosnek papryczkę, posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy. Całość doprawić pieprzem i wymieszać z krewetkami. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę. W tym czasie ugotować i obrać bób. Krewetki podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać bób. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na opieczonych kromkach pieczywa, posypane bazylią.

Klasyczne krewetki z czosnkiem

Składniki:

500 g krewetek z pancerzem bez głowy 16/20

4 łyżki masła

4 łyżki oliwy z oliwek

6-8 ząbków czosnku

Garść natki pietruszki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki naciąć nożyczkami wzdłuż grzbietu i usunąć przewód pokarmowy (cienka czarna nitka). Masło z oliwą podgrzać na patelni. Dodać posiekany czosnek i chwilę podprażyć. Dodać krewetki i często mieszając podsmażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem lub jasnym pieczywem np. ciabattą. Przepis poniżej.

Ciabatta z foremki

Składniki:

20 g drożdży

300 ml wody

400 g mąki pszennej

2 łyżki mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g czarnych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:

W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Dwie podłużne foremki wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 240º C. Blaszkę obsypać mąką, foremki obrócić i wyłożyć ciasto na blaszkę. Do piekarnika wlać 100 ml zimnej wody i wstawić blachę. Piec przez około 20-30 min.

Pikantno-kwaśny bulion z krewetkami

Składniki na Bulion:

2 nóżki z kurczaka

Skorupki z krewetek

2 marchewki

Kawałek pora

Kawałek selera

Mały kawałek cynamonu

Gwiazda anyżu

Kawałek imbiru

Mała papryczka chilli

Trawa cytrynowa- opcjonalnie

Liście limonki kafir- opcjonalnie

2 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki octu winnego

Dodatki:

2 młode marchewki

1 czerwona papryka

500 g krewetek rozmiar 31/40

Pęczek dymki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na bulion z wyjątkiem cukru i octu, umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu. Krewetki obrać a skorupy dodać do wywaru. Wywar przecedzić i doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę i gotować około 10 minut. Dodać obrane krewetki i odstawić zupę na 5 minut-nie gotować. Przed podaniem dodać posiekaną dymkę.

Bisque z krewetek

Składniki:

450 g krewetek tygrysich z pancerzami

4 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

1 duży koper włoski

2 marchewki

150 ml białego wytrawnego wina

1 łyżka brandy

1 puszka krojonych pomidorów

1 litr wywaru warzywnego lub rybnego

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Do podania:

150 ml kremówki

8 dużych krewetek obranych z ogonkiem

listki kopru

Sposób przygotowania:

Krewetki obrać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie kilka minut. Dodać posiekaną cebulę, koper i marchewkę. Smażyć około 10 minut aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać wino i brandy i gotować kilka minut aby alkohol wyparował. Dodać pomidory oraz paprykę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie pokroić krewetki. Zupę zmiksować na gładki krem a następnie przecedzić i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać i dodać posiekane krewetki. Zmiksować ponownie na gładki krem z dodatkiem śmietany. Krewetki do podania lekko podsmażyć na maśle włożyć do miseczek i zalać zupą. Udekorować listkami kopru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości