Przepisy kulinarne

Kremowa zupa z ciecierzycy i podpłomyk z ciecierzycą

W naszej kuchni króluje dziś groch włoski, czyli ciecierzyca. Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką, ciecierzyca z dynią i chorizo, podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem - te potrawy poleca mistrz Andrzej Polan, który zachęca do kupowania surowej ciecierzycy.


Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką
Składniki:
500 g ciecierzycy
cząber
mielony kminek
30 plasterków suchej krakowskiej
3 czerwone papryki
1 op. włoszczyzny
pieprz, sól
200 g sera mascarpone
koperek
kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:
Cebule przesmażamy na maśle, z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion. Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną ciecierzycę, podlewamy bulionem, doprawiamy cząbrem, kminkiem mielonym pieprzem oraz solą. Gotujemy a następnie miksujemy, delikatnie zabielamy serem mascarpone ale nie jest to konieczne. Plastry krakowskiej układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku na chrupiąco. Paprykę smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skór i rwiemy na małe kawałki. gotowy krem podajemy z chrupiącą kiełbasą, pieczoną papryką, koprem i kiełkami rzodkiewki.

Ciecierzyca z dynią i chorizo
Składniki:
3 cebule
300 g ciecierzycy
300 g chorizo w kawałku
4 marchewki
2 łyżki miodu
1 kg dyni
Olej do smażenia
Świeży rozmaryn
Suszone oregano
Sól
pieprz czarny
100 ml białego wina
2 puszki pomidorów pelati

Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz gałązki rozmarynu i suszone oregano. Do podsmażonej cebuli dodajemy plastry chorizo, pokrojoną drobno marchewkę albo startą na tarce. Po kilku minutach smażenia dodajemy pokrojoną dynię, ciecierzycę a następnie wino, pomidory. Doprawiamy wszystko pozostałymi przyprawami, dusimy do momentu, aż dynia będzie miękka.

Podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem
Składniki:
900 g mąki
500 ml wody
25 g soli
15 g drożdży

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
2 op. szpinaku baby
300 g ciecierzycy w puszce
400 g mozzarelli
300 g sera ricotta
20 plastrów surowego wędzonego boczku
świeży tymianek
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na krótko szpinak, doprawiamy solą oraz pieprzem. ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, skrapiamy olejem, na wierzch układamy szpinak, plastry mozzarelli, kenele ricotty. Ciecierzycę przesmażamy z cebulą na patelni, wykładamy na wierzch. Jeszcze plastry boczku i piekarnik, temp. 240 stopni , czas pieczenia około 10 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0