Seler to niedoceniane warzywo o nadzwyczajnych właściwościach. Ma mało kalorii, przyspiesza trawienie, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Piotr Kucharski postanowił to zmienić, dlatego w naszej kuchni przygotował tym razem potrawy z selera: krem z selera ze smażoną kaszanką, zapiekankę z selera i orzechów, remoladę z selera z wędzoną makrelą oraz purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki. Dlaczego, zdaniem Piotra Kucharskiego, seler nadaje się idealnie na zupę-krem? Krem z selera ze smażoną kaszanką
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kg selera
4 łyżki masła
700-800 ml bulionu warzywnego
2 ziemniaki
gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml kremówki
1 kaszanka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na maśle. Seler obrać i pokroić w kostkę (1 cm) i dodać go do garnka z cebulą. Prażyć na wolnym ogniu około 20 minut ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietanę. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Kaszankę pokroić na 2 cm plasterki. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć plasterki kaszanki z każdej strony aż powstanie chrupiąca skorupka. Obracać przy pomocy szpatuły. Kaszankę podawać na zupie.
Zapiekanka z selera i orzechów
Składniki:
1 duży seler
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml bulionu warzywnego
garść posiekanych orzechów włoskich
100 g sera pleśniowego np. Lazur
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Seler obrać przekroić na ćwiartki i cienko pokroić. Całość skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Następnie posypać pokruszonym serem i orzechami. Wstawić na kolejne 15 minut do piekarnika.
Remolada z selera z wędzoną makrelą
Składniki:
1 seler
2 marchewki
6 łyżek majonezu
mały pęczek koperku
sok z połowy cytryny
1 wędzona makrela
sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler pokroić na zapałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekać. Wymieszać te składniki. Dodać majonez i sok z cytryny. Przyprawić pieprzem i solą. Ułożyć na talerzu a na wierzchu obrane ze skóry i oddzielone od ości dwa filety z makreli.
Purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki
Składniki:
1,5 kg selera
250 g jarmużu
50 g masła
4 łyżki śmietany
800-1000 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 główka czosnku
2 marchewki
1 por
1 korzeń pietruszki
1 kwaśne jabłko
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
200 ml czerwonego wina
500 ml bulionu
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Łopatkę bardzo mocno natrzeć sola i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem dokładnie obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Na patelnię wlać odrobinę wina i „zdjąć” cały smak. Dodać do mięsa. Dodać obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa i jabłko. Dodać przyprawy, wino i bulion. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 2-3 godzin na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania. Wyjąć mięso i warzywa. Jeśli sos jest płynny to zredukować aż będzie gęsty.
W czasie jak się dusi mięso obrać i pokroić na kawałki seler. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania do łożyć liście jarmużu i gotować około 3-5 minut. Jarmuż wyjąć i posiekać. Seler odcedzić, dodać masło i śmietanę, utłuc tłuczkiem na purée. Jarmuż dodać do selera i wymieszać. Purée podawać z plastrami łopatki, polane sosem.
Chleb z ziarnami z koszyka
Składniki:
400 ml letniej wody
10 g drożdży
szczypta cukru
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
100 g mieszanych ziaren: siemię lniane, słonecznik, sezam
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Mąki wymieszać ze sobą, dodać ziarna i sól. Połączyć ze sobą mokre i suche składniki. Wymieszać, następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Tak aby podczas wyrabiania nie kleiło się do rąk i blatu. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (aż podwoi swoją objętość). Koszyk do wyrastania chleba (jeśli posiadamy) obficie obsypać mąką. Ciasto z miski przełożyć do koszyka i dokładnie w nim rozmieścić. Jeśli nie posiadamy takiego koszyka możemy podłużne naczynia lub durszlak wyłożyć ściereczka kuchenną obsypać ją mąką i wykonać czynności jak przy koszyku. Odstawić chleb na kolejne 30-40 minut (aż podwoi swoją objętość) do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Chleb przełożyć na obsypaną mąką blachę do pieczenia. Ścianki i dno piekarnika spryskać wodą i wstawić do niego chleb. Piec około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec kolejne 40-50 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"