Niedawno przeprowadziła się do Polski, by prowadzić w Gdańsku własną restaurację. Czy jest wymagającą szefową? Czy sama przygotowuje potrawy? W kuchni Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz i jej popisowe dania z grzybów. Skorzystajcie z przepisów na: zupę krem z borowików, borowiki na rukoli i polędwiczkę wieprzową z borowikami w sosie śmietanowym. Smacznego!Zupa krem z borowików
Składniki:
ok. 500 g świeżych borowików
1 szalotka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeży tymianek
świeża natka pietruszki
ok. 200g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić w cząstki. Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy, dodać szalotkę i czosnek - zeszklić. Dodać listki tymianku i borowiki - krótko przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanki, zblendować, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sosem sojowym. Doprowadzić do wrzenia. Krem podawać posypany posiekaną natką pietruszki i na płatki pokrojonymi prawdziwkami.
Krótko smażone borowiki na rukoli
Składniki:
młode, twarde, zdrowe borowiki – 500 g
rukola
pomidorki koktajlowe
szczypior z cebulką
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
ser grana padano
oliwa z oliwek extra vergine
cytryna
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Borowiki oczyścić i pokroić w plastry. Rukolę umyć, osuszyć. Pomidorki koktajlowe pokroić w cząsteczki. Zioła posiekać (nie za drobno). Ułożyć na talerzach, polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Czosnek i chili posiekać na bardzo drobno. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Dodać prawdziwki, posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem, krótko przesmażyć. Podawać na rukoli, posypane płatkami sera Grana Padano.
Polędwiczka wieprzowa z borowikami w sosie śmietanowym
1 polędwiczka wieprzowa – ok. 500 g
orzechy laskowe, zmielone – paczka
borowiki – 500 g
3 szalotki
odrobina wywaru (ok. 1 szklanki)
400 g śmietany kremówki 30%
ziemniaki
masło
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
czerwona słodka papryka w proszku
świeży tymianek
natka pietruszki
parę listków rukoli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 90°C. Polędwicę umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon. Doprawić papryką, solą i pieprzem. obsmażyć ze wszystkich stron, na dobrze rozgrzanym oleju tak, by mięso było bardzo dobrze zrumienione. Obtoczyć w orzechach. Polędwicę włożyć na ruszt do piekarnika i zostawiać na ok. 60 minut. Grzyby oczyścić pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. pokroić w cząstki. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Szalotki pokroić w kostkę. wrzucić na rozgrzaną oliwę. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. dodać borowiki, lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Zalać wywarem, a następnie dodać śmietanę. zagotować. Zagęścić mąką, doprawić. Mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na ok. 3 – 5 minut, a następnie pokroić w plastry.
W trakcie pieczenia mięsa ugotować ziemniaki do miękkości. odcedzić, a następnie przy pomocy miksera kuchennego zrobić purée, dodać śmietankę i masło, doprawić solą. Dodać posiekaną rukolę, wymieszać.
Mini pavlove z pomarańczowym kremem
Składniki na bezy:
6 białek (jajka wielkości M)
szczypta soli
300 g cukru drobnego do wypieków
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru
obrana skórka z pomarańczy
200 g śmietany kremówki do ubicia (30%)
opcjonalnie: śmietana fix do usztywniania
dodatkowo owoce do przybrania (jagody, poziomki, jeżyny lub maliny)
trochę bazylii
Przygotowanie:
Misę miksera i nakładki do ubijania przetrzeć papierowym ręcznikiem nawilżonym octem. Do miski wlać dokładnie oddzielone od żółtek białka (nie mogą zawierać ani odrobiny żółtka), dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach, tak, by piana się napuszyła i potem stopniowo zwiększać obroty. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, nie przerywając miksowania. po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty, by ustabilizować pianę. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez ok. 1 minutę. Ubitą pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec bezy przez 90 minut. zostawić do schłodzenia w uchylonym piekarniku. Serek mascarpone włożyć do miski, wlać 4 łyżki likieru, dodać 2 łyżki cukru, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać usztywniacz) i przy pomocy szpatułki połączyć delikatnie z masą. Bezy udekorować masą, ułożyć owoce, udekorować listkami bazylii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"