W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Pomaga mu Tamara Gonzalez Perea – blogerka modowa, znana jako Macademian Girl. Razem przygotowali potrawy bazujące na tradycyjnej kiełbasie krakowskiej. Co powiecie na fritattę, sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą lub warzywne babeczki z kiełbasą? Brzmi smakowicie!

Frittata z kiełbasą

Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g kiełbasy krakowskiej z suszonymi pomidorami
250 g ugotowanych ziemniaków
6 jajek
100 g groszku mrożonego
5 łyżek posiekanych świeżych ziół
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusić razem przez chwilę. W tym czasie obrać pokroić ziemniaki w talarki. Ziemniaki dodać na patelnię i smażyć przez chwilę. W tym czasie rozbełtać jajka, wymieszać z ziołami i groszkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię. Smażyć przez 3-4 minuty i przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 minut.

Sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą

Składniki:
1 marchewka
200 g boczniaków
200 g kiełbasy krakowskiej
4 sznycle z indyka
Olej do smażenia
Sól i pieprz
Kasza gryczana do podania

Sposób przygotowania:
Sznycle lekko rozbić i przyprawić sola i pieprzem. Marchewkę pokroić w zapałki, boczniaki pokroić na 1 cm kawałki. Boczniaki i marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni aż będzie chrupiąca. Dodać marchewkę z boczniakami i razem chwilę podsmażyć. Sznycle usmażyć na rozgrzanej patelni. Mięso podawać z kaszą oraz dodatkami na wierzchu.

Warzywne babeczki z kiełbasą

Składniki:
Plasterki kiełbasy krakowskiej
300 g korzenia pietruszki
150 ml mleka
300 g marchewki
300 g miąższu z dyni
1 cebula
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Starta skórka z cytryny
2 żółtka
1 jajko
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:|
Formę do mufinek (z 12 otworami) lekko nasmarować masłem i wyłożyć każdej spód i boki plasterkami kiełbasy. Pietruszkę obrać i ugotować w mleku aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli, dusić aż warzywa będą miękkie, wymieszać z purre z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć również plasterki kiełbasy.  Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0