Materiał promocyjny

Kotlety z karkówki z pomidorami i grzanką

Co tym razem mistrz Andrzej Polan proponuje na obiad - kurczaka, karczek czy boczniaki? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: boczniaki jak schabowe z sosem cebulowym i kaszą, kurczę z jabłkami i smażonym ryżem oraz kotlety z karkówki z pomidorami i dużą grzanką. Pamiętajmy, że jeżeli smażymy na maśle, powinno to być masło klarowane - radzi Andrzej Polan. Dlaczego?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Kotlety z karkówki z pomidorami i dużą grzanką

Składniki:

4 kotlety z karkówki

2 cebule

4 pomidory

8 kromek pieczywa tostowego

100g sera tartego typu parmezan

2 jajka

przyprawa do potraw

zioła prowansalskie

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety z karkówki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy przyprawą do potraw wymieszaną z ziołami prowansalskimi oraz skrapiamy olejem. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser tarty i obtaczamy w nich pieczywo tostowe. Obsmażamy na maśle na złoty kolor. Cebulę smażymy krótko na patelni, dodajemy nasze kotlety z karkówki i na koniec ćwiartki pomidorów. Chwilę smażymy i podajemy na tostach.

Kurczę z jabłkami i smażonym ryżem

Składniki:

4 piersi z kurczaka

3 jabłka antonówki

250 g ryżu

100g makaronu drobnego

rosół z kury

1 cebula

100 g masła

2 łyżki miodu

50 ml białego wina

przyprawa do potraw

majeranek

Przygotowanie:

Mięso oprószamy przyprawą do potraw i smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Po podsmażeniu kurczaka na patelnię dodajemy cząstki jabłek i wino. Chwilę smażymy, odparowujemy wino i dodajemy miód oraz majeranek. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy połamany drobny makaron i smażymy, aż uzyska lekko złoty kolor. Dodajemy ryż, podlewamy bulionem w stosunku 1:2 i odstawiamy np. pod poduszkę, by ryż nam doszedł.

Boczniaki jak schabowe z sosem cebulowym i kaszą

Składniki:

1 op. boczniaków

4 jajka

tymianek

przyprawa do potraw

bułka tarta

4 cebule

100g masła

250 g kaszy gryczanej

200 ml śmietany

Przygotowanie:

Z boczniaków odcinamy gruby końcówki, panierujemy w jajku roztrzepanym z przyprawą do potraw i bułce tartej. Smażymy na patelni jak kotlety schabowe. Cebulę przesmażamy na maśle do miękkości, dodajemy tymianek, śmietanę, przyprawę do potraw. Gotujemy do uzyskania konsystencji sosu. Kotlety podajemy na kaszy gryczanej polanej sosem cebulowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości