Przepisy kulinarne

Kotlety z kapusty włoskiej. Jak smakują?

Kotlety z kapusty włoskiej, schab pieczony oraz koltety schabowe z serem i puree z selera to menu na weekend, które proponuje Andrzej Polan. Lubicie kotlety? Skorzystajcie z prostych przepisów mistrza Polana!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kotlety schabowe z serem, puree z selera
Składniki:
400 g schabu           
2 jajka           
otręby orkiszowe
100 g orzechów włoskich
4 plastry ser żółtego       
przyprawa do potraw
4 sztuki selera w korzeniu
100 ml śmietany 30%           
olej słonecznikowy

Przygotowanie:
Seler obieramy i przesmażamy na maśle. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Miękki miksujemy, łączymy ze śmietaną, doprawiamy przyprawą do potraw. Schab kroimy na porcje, każdą rozklepujemy, posypujemy przyprawą do potraw. Na każdą porcję mięsa układamy ser żółty, składamy na pół. Panierujemy w jajku oraz mieszance otrąb i tartych orzechów. Smażymy na oleju na złoty kolor. Kotlety podajemy z puree z selera.

Schab pieczony z kotletami z kapusty
Składniki:
1,5 kg schabu           
2 łyżki musztardy sarepskiej     
100 g masła       
200  g pieczarek       
50 g bułki tartej      
przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Schab nacieramy musztardą i odstawiamy, by się w ten sposób marynował. W środku mięsa drewnianą łyżką lub cienkim nożem robimy otwór. Pieczarki przesmażamy z cebulką, dodajemy bułkę tartą, przyprawę do potraw. Farszem nadziewamy schab, obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia i wodą. Pieczemy około 1,5 godziny, co jakiś czas przewracamy, polewając sosem z pieczenia.

Kotlety z kapusty włoskiej
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej   
rosół z kury
2 cebule
2 jajka
120 g bułki tartej
olej słonecznikowy
przyprawa do potraw
50 g ketchup pikantnego
pół łyżeczki mąki do oprószenia

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości w rosole z kury. Cebulę szklimy na oleju, lekko oprószamy mąką i łączymy z przecedzoną kapustą. Kapustę studzimy, łączymy z żółtkami, bułką tartą, ketchupem. Doprawiamy przyprawą do potraw, z masy formujemy małe kotleciki, panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z plastrami pieczonego schabu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
8