Przepisy kulinarne

Kotlety w chrupiącej panierce! Mniam!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach udowadnia, że kotlety nie muszą być nudne. Ania zaproponowała kotlety w panierce z ziaren i pestek, z orzechów czy płatków kukurydzianych. Spróbujecie?

Domowa bułka tarta

Składniki:
Suche pieczywo (bułki, kromki chleb)

Przygotowanie:
Kawałki czerstwego pieczywa zmiel w maszynce do mięsa, przechowuj w szczelnych opakowaniach.

Panierka orzechowa

Składniki:
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki orzechów włoskich
Duża szczypta soli morskiej
Szczypta ostrego chili

Przygotowanie:
Orzechy drobno posiekaj dodaj chili i sól, zanim pokryjesz nią mięso zamocz je w jajku. Jeśli chcesz panierkę zapiec wymieszaj ją z 2 łyżkami oliwy.

Panierka ziołowa

Składniki:
60g bułki tartej
40g tartego parmezanu
2 łyżeczki siekanego rozmarynu
2 łyżeczki listków tymianku
Szczypta soli

Przygotowanie:
Zioła posiekaj, wymieszaj z bułka tarta i solą.

Panierka z ziaren i pestek

Składniki:
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki płatków migdałów
Szczypta soli

Przygotowanie:
Ziarna i pestki grubo posiekaj nożem lub rozgnieć w moździerzu, wymieszaj z solą.

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
100ml mleka
4 łyżki mąki
1 jajko
Duża szczypta curry
Szczypta ostrej papryki
2 szklanki płatków kukurydzianych
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso podziel na cienkie plastry. Umieść plaster między kawałkami folii spożywczej, rozbij mięso tłuczkiem. Mięso obsyp solą, pieprze, curry i papryką
Płatki kukurydziane umieść w w foliowym woreczku i rozgnieć je np. Wałkiem albo dłonią. W jednym głębokim talerzu umieść mąkę, w drugim rozbełtane jajko w trzecim płatki. Kurczaka obtocz w mace następnie w jajku a na końcu w płatka kukurydzianych. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, do zrumienienia, przed podaniem odsącz na kawałku ręcznika panierowanego.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0