Kotlety mielone według przepisu Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kotlety mielone. Klasyczne wieprzowe, kotlety z kurczaka i kotlety z dorsza. Zobaczcie jak zrobić kotlety mielone wg przepisu Andrzeja i wypróbujcie je w domu - napiszcie jak Wam się udało!

Zobacz też: Naleśniki idealne według Polana >>>Mielone kotlety - przepis

Klasyczny wieprzowy Składniki:

  • 1 kg karkówki do zmielenia
    • 1 duża cebula
      • 2 jajka
        • 1 kajzerka
          • Masło do smażenia
            • Bułka tarta do panierowania
              • Mleko do namoczenia kajzerki
                • Sól, pieprz, majeranek, lubczyk

                  Przygotowanie:

                  Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Cebulę przesmażamy na maśle. Mięso, kajzerkę i cebulę mielimy w maszynce na średnim oczku. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na dowolne porcje, formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Od razu smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kotlety mielone podajemy z puree ziemniaczanym z chrzanem i burakami.

                  Zobacz też: Jak przygotować kotlet po wiedeńsku?

                  Zasmażane buraki

                  • 1 kg ziemniaków
                    • 2-3 łyżki chrzan śmietankowy
                      • Śmietanka 30%
                        • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy, dodajemy śmietankę i chrzan do smaku.
                          • 2 op. buraczki puree mrożone
                            • 1 cebulka
                              • Śmietanka 30%
                                • Masło do smażenia
                                  • koperek

                                    Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy buraczki, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec śmietanka do smaku i koloru.

                                    Zobacz film: Gdzie się podział kotlet mielony Marcina Prokopa? Źródło Dzień Dobry TVN

                                    Poznaj przepis na kotlet paryski

                                    Kotlet pożarski z kurczaka

                                    Składniki:

                                    • 1 pierś z kurczaka
                                      • 2 udka bez kości
                                        • 2 kajzerki
                                          • Mleko do namoczenia kajzerki
                                            • 100 g masła
                                              • 2 jajka
                                                • 2 żółtka
                                                  • Szczypiorek
                                                    • Sól, pieprz czarny
                                                      • 300 g masła klarowanego do smażenia

                                                        Przygotowanie:

                                                        Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, mielimy również namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, przesmażony krótko na maśle szczypiorek, sól, pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w jaku roztrzepanym, bułce tartej i smażymy tym razem na maśle klarowanym.

                                                        • 500 g groszku zielonego
                                                          • 1 papryka czerwona
                                                            • 1 cebula czerwona
                                                              • Sól, pieprz,
                                                                • Rozmaryn świeży
                                                                  • Na maśle przesmażamy cebule

                                                                    Sprawdź jak przygotować kotlety po kijowsku >>>

                                                                    Kotlety mielone z dorsza

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1 kg fileta z dorsza bez skóry
                                                                      • 2 jajka
                                                                        • 2 kajzerki
                                                                          • 2-3 łyżki majonezu
                                                                            • Przyprawa curry
                                                                              • Sól, pieprz
                                                                                • Zielona dymka
                                                                                  • Koperek
                                                                                    • Olej do smażenia
                                                                                      • Masło do smażenia

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z rybą. Do masy dodajemy żółtka, przesmażony na maśle szczypiorek, pieprz, sól, ale ostrożnie bo majonez jest intensywny. Koperek. dokładnie wyrabiamy , formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

                                                                                        • 150 g dyni marynowanej
                                                                                          • 160 g śliwki marynowanej
                                                                                            • 150 g gruszki marynowanej
                                                                                              • 6 jabłek
                                                                                                • 2 łyżki miodu
                                                                                                  • Sok z cytryny

                                                                                                    Jabłka obieramy i przesmażamy na miodzie, podlewamy delikatnie kilkoma kroplami wody i prużymy wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy na puree. Kotlety mielone podajemy z puree.

                                                                                                    Macie swój ulubiony przepis na kotlety mielone? Podzielcie się nim z nami w komentarzach!

                                                                                                    Zobacz też: Naturalne sposoby na problemy z trawieniem

                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości