Materiał promocyjny

Koszyk piknikowy

Majówka za pasem - w Dzień Dobry TVN postanowiliśmy zaproponować Państwu co powinno się znaleźć w piknikowym koszyku!

Tarta z ricottą, pistacjami i miodem

Składniki:

240g ciasta francuskiego

10g zmiażdżonego białego pieprzu

300g sera ricotta

100g płynnego miodu

75g pistacji obranych

1 cytryna pokrojona na cząstki

Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto do grubości 3mm. Wyłóż ciastem foremkę na tartę o średnicy 18 cm i głębokości 2,5 cm. Wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Nakłuj ciasto widelcem. Na cieście ułóż papier do pieczenia – i wsyp na papier suchą fasolę. Wstaw do pieca na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 170 st. i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij ciasto z foremki na kratkę, ostudź. W misce wymieszaj widelcem ricottę. Na ciasto wylej cienką warstwę miodu, na miodzie ułóż ricottę, posyp pistacjami, a następnie polej resztą miodu. Podawaj z kawałkami cytryny (możesz ją wycisnąć cytrynę na ciasto, jeśli chcesz)

Tajskie pulpeciki z kurczaka

Składniki:

1kg mielonego mięsa z kurczaka

125g bułki tartej

4 posiekana cebulka dymka

1 posiekana czerwona papryczka chili

1 łyżka suszonej kolendry

1 łyżka świeżej kolendry

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj kurczaka z bułką tartą, dopraw cytryną. Dodaj dymkę i resztę składników. Wilgotnymi rękami formuj z mięsa kuleczki wielkości piłko golfowej. Lekko posmaruj oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut (aż mięso będzie w środku upieczone).

Makaron z karmelizowaną czerwoną cebulą, oliwkami i ziołami

Składniki:

2 szklanki ugotowanego makaronu

2 łyżki suszonych pomidorów

2 łyżki oliwek

1 pokrojona w plastry czerwona cebula

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka masła

2 łyżki oleju (od suszonych pomidorów)

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż cebulę na maśle przez 2 minuty. Dodaj cukier i smaż kolejne 5 minut, aż lekko się skarmelizuje. Zdejmij z ognia i schłódź. Wymieszaj cebulę z makaronem i resztą składników.

Kofta z wołowiny z tortillami

Składniki:

200g mielonej wołowiny

2 posiekany ząbek czosnku

2 łyżki curry

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Patyczki do szaszłyków namocz na 10 minut w zimnej wodzie. Wymieszaj składniki w misce wszystkie składniki i obklej nimi patyczki do szaszłyków. Posmaruj oliwą i grilluj przez 4-5 minut.

Sos z awokado:

1 dojrzałe awokado

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki posiekanej mięty

1 łyżeczka uprażonych orzeszków piniowych

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw sola i pieprzem. 4 tortille zawinięte w folię aluminiową i podgrzane. Mieszane sałaty. Tortille posmaruj pastą z awokado, dodaj sałatę, grillowane mięso zdjęte z patyczka do szaszłyków. Zawiń.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości