Ich głęboki i intensywny aromat działa rozgrzewająco i pomaga urozmaicić nasze tradycyjne menu. Kardamon, anyż, koper włoski, kmin, cynamon i wanilia to przyprawy, po które warto sięgać w kuchni, a jak umiejętnie po nie sięgać pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Grzegorz Łapanowski.Masło z koprem włoskim
Składniki:
100 g masła
2 łyżki ziaren fenkułu (kopru włoskiego)
ząbek czosnku
skórka z cytryny
estragon
koperek
kapary
Przygotowanie:
Ziarna kopru włoskiego ucieramy w moździerzu na puder. Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej i ucieramy z solą i koprem. Możemy dodać także czosnek i otartą skórkę z cytryny. Dobrze zrobią też takiemu masłu siekane kapary, estragon, a w wersji luksusowej wermut. Do ryb, owoców morza, a także białego mięsa wprost idealne.
Aromatyzowane masło to cenny składnik potraw (ze świeżą natką, koprem, estragonem i czosnkiem). Niewiele przy nim pracy, a efekt daje wyśmienity. Takie masło można przygotować w większej ilości, a następnie zamrozić w porcjach. W tym celu gotowe masło zawijamy szczelnie w folię do żywności i formujemy w sztabkę. Schładzamy, kroimy na pożądanej wielkości kawałki i mrozimy.
Bulion pomidorowy z kuleczkami jagnięcymi
Składniki:
300 g mielonej jagnięciny
4 szklanki bulionu mięsnego
3 cm imbiru
2 soczyste pomidory
2 ząbki czosnku
1 cytryna
0,5 pęczka kolendry
ziarno kolendry
kmin rzymski
chili
Przygotowanie:
Mięso mocno doprawiamy pieprzem, solą, utartym imbirem, siekanym czosnkiem i kolendrą (względnie dodatkowymi przyprawami). Bulion podgrzewamy na niewielkim ogniu i dodajemy pomidory. Świeże wcześniej parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy, odrzucając łyko. Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do zupy i gotujemy 10 - 15 min. Zupę podajemy z cytryną i świeżą kolendrą.
Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką
Składniki:
4 kacze piersi ze skórą
4 marchewki
3 cm korzenia imbiru
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 pomarańcza
50 ml śliwowicy łąckiej
łyżka miodu
mielony anyż
pieprz, sól
goździki
Przygotowanie:
Skórę na kaczych piersiach nacinamy co 2 milimetry, starając się nie przeciąć mięsa. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i zalewamy mieszaniną alkoholu, miodu i soku z połowy pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Obrane marchewki tniemy pod kątem w plastry grubości 2 cm i krótko gotujemy we wrzątku (powinny zachować chrupkość). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Następnie podsmażamy je krótko na rozgrzanym maśle, dodajemy imbir, miód i sok z pomarańczy. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje, i odstawiamy z ognia pod przykryciem, by zachowały wysoką temperaturę. Kaczkę smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony skóry, by wytopił się tłuszcz, a skórka zyskała złocistą barwę. Piersi przewracamy na druga stronę tylko na moment, by białko się ścięło i uniemożliwiło wypływanie soku. Mięso dopiekamy w żaroodpornym naczyniu w piecu nagrzanym do 180º C ok. 10 min. Pod koniec pieczenia możemy jeszcze dodać marchewkę, by dobrze się zagrzała. Lekko przestudzone piersi kroimy na cienkie plastry. Podajemy z marchewką doprawioną miodowym sosem vinegret.
Korzenny kompot z suszu
Składniki:
30 dag suszu
2 l wody
Gałka muszkatołowa
Herbata malinowa
Siemię lniane
Kardamon
Cynamon
Goździki
Imbir
Anyż
Miód
Przygotowanie:
Owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin lub - jeśli nie mamy czasu - gotujemy od razu na małym ogniu mniej więcej 30 min. Najchętniej z dodatkiem kory cynamonu, kilkoma gwiazdkami anyżu i łyżką nieutartego kardamonu. Czasami dodaję imbir i goździki, a kilka minut przed końcem gotowania herbatę malinową dla podkreślenia słodyczy i nadania aromatu. Ciekawej, „kisielowatej” konsystencji nada kompotowi siemię lniane - mała garść na dwa litry wody. Po ugotowaniu wedle potrzeby dosładzamy miodem. Podajemy na ciepło i na zimno… czasem nawet jako delikatny sos do mięs.
Puch z pieczonych jabłek z maślaną gruszką
Składniki:
Kilka jabłek
Kilka gruszek
Śmietanka 36 %
Sok z cytryny
Kardamon
Cynamon
Rozmaryn
Sezamki
Masło
Miód
Przygotowanie:
Jabłka pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny, mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki. Ubijamy śmietanę i, cały czas ubijając, dodajemy do niej mus jabłkowy. Doprawiamy świeżo utartym w moździerzu cynamonem i kardamonem. Puch wkładamy do lodówki lub na moment do zamrażarki. W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na cząstki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na klarowanym maśle z odrobiną miodu i rozmarynu (podobnie możemy zrobić z brzoskwiniami). Schłodzony mus jabłkowy serwujemy z ciepłymi gruszkami i pokruszonymi sezamkami.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"