Przepisy kulinarne

Korzenne przyprawy wzbogacą twoje menu

Ich głęboki i intensywny aromat działa rozgrzewająco i pomaga urozmaicić nasze tradycyjne menu. Kardamon, anyż, koper włoski, kmin, cynamon i wanilia to przyprawy, po które warto sięgać w kuchni, a jak umiejętnie po nie sięgać pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Grzegorz Łapanowski.

Masło z koprem włoskim

Składniki:
100 g masła
2 łyżki ziaren fenkułu (kopru włoskiego)
ząbek czosnku
skórka z cytryny
estragon
koperek
kapary

Przygotowanie:
Ziarna kopru włoskiego ucieramy w moździerzu na puder. Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej i ucieramy z solą i koprem. Możemy dodać także czosnek i  otartą skórkę z cytryny. Dobrze zrobią też takiemu masłu siekane kapary, estragon, a w wersji luksusowej wermut. Do ryb, owoców morza, a także białego mięsa wprost idealne.

Aromatyzowane masło to cenny składnik potraw (ze świeżą natką, koprem, estragonem i czosnkiem). Niewiele przy nim pracy, a efekt daje wyśmienity. Takie masło można przygotować w większej ilości, a następnie zamrozić w porcjach. W tym celu gotowe masło zawijamy szczelnie w folię do żywności i formujemy w sztabkę. Schładzamy, kroimy na pożądanej wielkości kawałki i mrozimy. 

Bulion pomidorowy z kuleczkami jagnięcymi

Składniki:
300 g mielonej jagnięciny
4 szklanki bulionu mięsnego
3 cm imbiru
2 soczyste pomidory
2 ząbki czosnku
1 cytryna
0,5 pęczka kolendry
ziarno kolendry
kmin rzymski
chili

Przygotowanie:
Mięso mocno doprawiamy pieprzem, solą, utartym imbirem, siekanym czosnkiem i  kolendrą (względnie dodatkowymi przyprawami). Bulion podgrzewamy na niewielkim ogniu i dodajemy pomidory.  Świeże wcześniej parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy, odrzucając łyko. Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do zupy i gotujemy 10 - 15 min. Zupę podajemy z cytryną i świeżą kolendrą.

Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką

Składniki:
4 kacze piersi ze skórą
4 marchewki
3 cm korzenia imbiru
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 pomarańcza
50 ml śliwowicy łąckiej
łyżka miodu
mielony anyż
pieprz, sól
goździki

Przygotowanie:
Skórę na kaczych piersiach nacinamy co 2 milimetry, starając się nie przeciąć mięsa. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i zalewamy mieszaniną alkoholu, miodu i soku z połowy pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Obrane marchewki tniemy pod kątem w plastry grubości 2 cm i krótko gotujemy we wrzątku (powinny zachować chrupkość). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Następnie podsmażamy je  krótko na rozgrzanym maśle, dodajemy imbir, miód i sok z pomarańczy. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje, i odstawiamy z ognia pod przykryciem, by zachowały  wysoką temperaturę.  Kaczkę smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony skóry, by wytopił się tłuszcz, a skórka zyskała złocistą barwę. Piersi przewracamy na druga stronę tylko na moment, by białko się ścięło i uniemożliwiło wypływanie soku. Mięso dopiekamy w żaroodpornym naczyniu w piecu nagrzanym do 180º C ok. 10 min. Pod koniec pieczenia możemy jeszcze dodać marchewkę, by dobrze się zagrzała. Lekko przestudzone piersi kroimy na cienkie plastry. Podajemy z marchewką doprawioną miodowym sosem vinegret.

Korzenny kompot z suszu

Składniki:
30 dag suszu
2 l wody
Gałka muszkatołowa
Herbata malinowa
Siemię lniane
Kardamon
Cynamon
Goździki
Imbir
Anyż
Miód

Przygotowanie:
Owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin lub - jeśli nie mamy czasu - gotujemy od razu na małym ogniu mniej więcej  30 min. Najchętniej z dodatkiem kory cynamonu, kilkoma gwiazdkami anyżu i łyżką nieutartego kardamonu. Czasami dodaję imbir i goździki, a kilka minut przed końcem gotowania herbatę malinową dla podkreślenia słodyczy i nadania aromatu. Ciekawej, „kisielowatej” konsystencji nada kompotowi siemię lniane - mała garść na dwa litry wody. Po ugotowaniu wedle potrzeby dosładzamy miodem. Podajemy na ciepło i na zimno… czasem nawet jako delikatny sos do mięs.

Puch z pieczonych jabłek z maślaną gruszką

Składniki:
Kilka jabłek
Kilka gruszek
Śmietanka 36 %
Sok z cytryny
Kardamon
Cynamon
Rozmaryn
Sezamki
Masło
Miód

Przygotowanie:
Jabłka pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny, mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki. Ubijamy śmietanę i, cały czas ubijając, dodajemy do niej mus jabłkowy. Doprawiamy świeżo utartym w moździerzu cynamonem i kardamonem. Puch wkładamy do lodówki lub na moment do zamrażarki. W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na cząstki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na klarowanym maśle z odrobiną miodu i rozmarynu (podobnie możemy zrobić z brzoskwiniami). Schłodzony mus jabłkowy serwujemy z ciepłymi gruszkami i pokruszonymi sezamkami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0