Podróże

Korea w porze monsunowej

- Do Korei pojechaliśmy w lipcu, a zatem w czasie pory monsunowej, co na wstępie okazało się być kolosalnym błędem - zdradza dziennikarz Maciej Łubieński, który dla Dzień Dobry TVN przygotował cykl reportaży o Korei. - Kamera często odmawiała nam posłuszeństwa, a i samo zwiedzanie mogłoby być o wiele przyjemniejsze - dodaje gość Dzień Dobry TVN.

Koreańczycy są niezwykle grzeczni i sympatyczni. Na każdym kroku spotykaliśmy się z oznakami ich życzliwości - wspomina Maciej Łubnieński. Ich kultura nazywana jest popularnie bezdotykową. Dlaczego? Ponieważ na znak szacunku do rozmówcy nie podaje się mu ręki i nisko kłania.
Kuchnia koreańska to kuchnia mięsno-warzywna, dość ostra. W Polsce spotykana głównie w połączeniu z japońską. Na samo wspomnienie „kiszonej kapusty na ostro” wciąż boli mnie brzuch - opowiada w Dzień dobry TVN dziennikarz.

Zobacz także reportaże Macieja Łubieńskiego z Izraela:

Czy hebrajski to trudny język?
Jak się żyje w kibucu?
Co to jest kabała?
Izrael oczami Macieja Łubieńskiego
Izrael: sztuki walki
Izrael: Morze Martwe
Izrael: wyprawy krzyżowe





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0