Kopytka i zupa chrzanowa - smakowite dania kuchni polskiej według Andrzeja Polana

Kopytka dyniowe z ostrą wołowiną, jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami, a także ciasto marchewkowe też na ostro z kawą inką, jabłkami i karmelem to dania kuchni polskiej. Przygotował je dla nas niezawodny Andrzej Polan.

Kopytka dyniowe z ostrą wołowiną

Składniki na kopytka dyniowe z ostrą wołowiną:

  • 1 kg ziemniak
    • 500 g obranej dyni
      • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
        • 2 żółtka
          • gałka muszkatołowa
            • imbir
              • kurkuma
                • sól
                  • biały pieprz
                    • drobny szczypiorek
                      • 500 g mięsa wołowego - udziec
                        • 2 cebule
                          • 4-5 pomidory podłużne
                            • papryka czerwona
                              • ostra papryka chili
                                • papryka mielona słodka, ostra
                                  • kminek mielony
                                    • kolendra mielona
                                      • 100 g pieczarek
                                        • kilka sztuk brukselki
                                          • olej do smażenia
                                            • 100 g sera tartego dojrzewającego
                                              • natka pietruszki

                                                Jak przygotować kopytka dyniowe z ostrą wołowiną?

                                                Ziemniaki gotujemy w łupinie, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dynię pieczemy w piekarniku i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki łączymy z dynią, dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy (gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, sól i biały pieprz) i posiekany szczypiorek. Wyrabiamy ciasto i robimy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy na małe kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem skrobi ziemniaczanej.

                                                Na oleju przesmażamy mięso pokrojone w drobną kostkę. Zdejmujemy z patelni mięso i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki. Do warzyw dodajemy mięso przesmażone. Miksujemy pomidory, zalewamy nimi warzywa i mięso, i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy na ostro papryką chili i paprykę mieloną ostrą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Na gotowy sos wykładamy kopytka, posypujemy serem i zapiekamy. Brukselkę dzielimy na pojedyncze listki, przesmażamy na oleju i posypujemy nasze danie.

                                                Jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami

                                                Składniki na jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami:

                                                • cebula
                                                  • 6 jajek
                                                    • 2-3 ziemniaki
                                                      • słoik chrzanu
                                                        • 200 ml śmietanki 36 proc.
                                                          • 3 podłużne buraki
                                                            • korzeń chrzanu
                                                              • włoszczyzna
                                                                • sok jabłkowy
                                                                  • sok z czarnej porzeczki
                                                                    • koper

                                                                      Jak przygotować jajka w ostrej zupie chrzanowej z burakami?

                                                                      Z włoszczyzny przygotowujemy wywar do podlewania buraków. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone buraki. Smażymy chwilę, dodajemy wywar, a po mniej więcej 30 min. sok jabłkowy i z czarnej porzeczki. Buraki dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy chrzan ze słoika i śmietanę. Koper siekamy. Do gotowych buraków wbijamy jajka, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu aż białko się zetnie. Ziemniaki nacinamy i pieczemy w piekarniku w 200 st. C.

                                                                      Ciasto marchewkowe też na ostro z kawą inką, jabłkami i karmelem

                                                                      Składniki na ciasto marchewkowe:

                                                                      Ciasto:

                                                                      • 450 ml oleju
                                                                        • 400 g mąki
                                                                          • łyżeczka sody
                                                                            • 500 g cukru
                                                                              • 5 jajek
                                                                                • sól
                                                                                  • łyżeczka cynamon
                                                                                    • 80 g kawy inki
                                                                                      • 70 g bułki tartej
                                                                                        • czarny pieprz mielony
                                                                                          • 500 g marchewki tartej
                                                                                            • 150 g orzechów włoskich

                                                                                              Pozostałe składniki:

                                                                                              • 500 ml śmietanki 36 proc.
                                                                                                • 250 g czekolady karmelowej
                                                                                                  • 3-4 jabłka
                                                                                                    • 2 łyżki miodu

                                                                                                      Jak przygotować ciasto marchewkowe?

                                                                                                      Wszystkie składniki na ciasto, poza marchwią i orzechami, mieszamy w misce na jednolitą masę. Dopiero po wymieszaniu dodajemy marchew tartą, orzechy.

                                                                                                      Na miodzie przesmażamy jabłka jak na szarlotkę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy podgrzaną śmietanką (nie gotujemy jej), po chwili mieszamy i studzimy. Przestudzony krem ubijamy na sztywno. Ciasto nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i jabłkami.

                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                                      Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

                                                                                                      Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                                                                                      Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości