Konkretnie i smacznie. Dania z kurczaka!

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski na ruszt wrzucił kurczaka. Przygotował z niego aż trzy solidne potrawy. Co powiecie na pikantną, jesienną zupę "jednogarnkową" i pulpeciki drobiowe? Brzmi naprawdę dobrze!

Złocisty bulion drobiowy

Składniki:

1 korpus kurczaka

3-4 marchewki

2 korzenie pietruszki

kawałek selera

1 por

1 cebula

3-4 suszone grzyby

listek laurowy

3-4 ziarna ziela angielskiego

pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do 200 st. C. Korpus ułożyć na blaszce do pieczenia. Obok ułożyć obrane i przekrojone wzdłuż warzywa. Wstawić pod grzałkę w piekarniku i opiec przez 15 min. aż się lekko przypalą. Korpus razem z warzywami przełożyć do garnka, dodać grzyby, przyprawy oraz pęczek pietruszki. Zalać 5 l wody i gotować na wolnym ogniu ok. 3-4 godz. Przecedzić przez sito wyłożone gazą.

Pikantna jesienna zupa

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

oliwa z oliwek

2 kolby kukurydzy

200 g miąższu dyni piżmowej

2 pory

2 litry bulionu drobiowego

mięso obrane z ugotowanego kurczaka

gęsta kwaśna śmietana do podania

100 g wędzonego łososia

sól i pieprz

świeży tymianek do smaku

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i chilli posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Z kukurydzy odciąć ziarna i dodać do garnka. Dynię pokroić w kostkę i dodać do garnka. Pory pokroić na 10-centymetrowe kawałki, przekroić wzdłuż na połowę, rozłożyć na płasko i pokroić na 0,5-centymetrowe podłużne paski przypominające makaron. Dodać do garnka. Dusić całość przez chwilę. Dodać łyżeczkę listków tymianku. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso z kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką gęstej śmietany i kawałkami wędzonego łososia na wierzchu.

Pulpeciki drobiowe

Składniki:

Pulpeciki:

2 filety z kurczaka

1 czerwona papryka

1 mała cebula

1 kolba kukurydzy

1 jajko

bułka namoczona w mleku

bułka tarta

sól i pieprz

Sos:

1 kg pomidorów malinowych

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

1 zielona papryka

garść liści bazylii

Kasza:

200 g kaszy jaglanej

oliwa z oliwek

sól i pieprz

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Kasza: kaszę przepłukać na sicie aż woda będzie czysta. Przełożyć do garnka i podprażyć cały czas mieszając przez ok. minutę. Zalać wodą (jeśli mamy bulion, to bulionem), dodać dwie łyżki oliwy, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz kurkumę. Gotować na wolnym ogniu, jeśli kasza "wypije" wodę, należy ją dolać.

Sos: cebulę i czosnek drobno posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Papryki pokroić w paski i dodać do garnka, poddusić aż będą miękkie. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Poddusić aż sos będzie gęsty.

W tym czasie można przygotować pulpeciki: z kolby kukurydzy odciąć ziarna, paprykę i cebulę drobno posiekać i poddusić na patelni aż będą miękkie. Mięso z kurczaka posiekać nożem, wymieszać z podduszonymi warzywami, jajkiem oraz odciśniętą bułką. Wymieszać dokładnie i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Podsmażyć na patelni przez chwilę a następnie dodać do sosu. Dusić całość przez chwilę.

Podawać z kaszą, posypane świeżymi listkami bazylii.

Letnio-jesienna potrawka z kurczaka

Składniki:

2 nóżki z kurczaka

czerwona papryka w proszku

2 czerwone papryki

2 cebule

1 główka czosnku

2 cukinie

2 kolby kukurydzy

kieliszek białego wina

6 pomidorów lima

kilka listków szałwii

gałązka rozmarynu

sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać olej. Nóżki kurczaka podzielić na podudzie i udko. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony i dusić ok. 15 min. Następnie dodać pokrojone na duże kawałki warzywa (z wyjątkiem pomidorów) i zioła. Przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć przez chwilę, dodać kieliszek wina. Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. Dodać pomidory i dusić aż warzywa i kurczak będą miękkie.

Rozmarynowe ziemniaki

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 gałązki rozmarynu

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć warstwę ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem i skropić delikatnie oliwą, posypać rozmarynem. Czynność tę powtarzać aż wykorzysta się wszystkie ziemniaki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości