Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów

GettyImages-1216666546.jpg
GettyImages-1216666546.jpg
Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.

Zdrowotne właściwości cebuli

Cebula pomaga zapobiegać próchnicy zębów, udarom, zawałom, chorobie wieńcowej, nowotworom. Jest dobrym składnikiem diety odchudzającej. Hamuje rozwój komórek rakowych. Pomaga na trądzik i reumatyzm. Łagodzi obrzęk po ukąszeniach owadów. Jakie ma dobroczynne składniki? Lista jest bardzo długa.

Co zawiera cebula? Składniki odżywcze:

  • kwercetyna - antyoksydant, obniża ciśnienie we krwi, działa antynowotworowo
    • związki siarki- zabija bakterie, obniża poziom cholesterolu, leczy cukrzycę i działa antynowotworowo,
      • witamina C - przeciwutleniacz, wspomaga układ odpornościowy,
        • kwas foliowy- zapobiega wadom płodu, wspomaga układ odpornościowy,
          • witamina B6,
            • witaminy z grupy K, E, A,
              • wapń,
                • potas,
                  • beta-karoten,
                    • błonnik,
                      • żelazo,
                        • chrom - przeciwdziała cukrzycy.

                          Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze cebuli, warto o niej pamiętać komponując jadłospis. Jest warzywem, które doskonale nadaje się także na przetworu. Zobacz, jak przygotować z niej konfiturę, która będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych i przekąsek.

                          Konfitura z cebuli - składniki i przepis

                          Składniki na konfiturę z cebuli:

                          • 5 cebuli dużych,
                            • 4 łyżki cukru,
                              • 4 łyżki octu balsamicznego,
                                • 4 łyżki miodu,
                                  • 100 ml wina,
                                    • łyżeczka tymianku,
                                      • łyżeczka majeranku,
                                        • sól,
                                          • pieprz.

                                            Jak przygotować konfiturę z cebuli?

                                            1. Cebulę kroimy w kostkę.
                                              1. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy cebulę i sól.
                                                1. Dodajemy wino, ocet, miód, przyprawy.
                                                  1. Smażymy, aż cebula będzie miękka.
                                                    1. Kiedy wystygnie, przekładamy do słoika i odkładamy w chłodne miejsce.

                                                      Gotowe!

                                                      Cebuli nie powinny spożywać osoby cierpiące na refluks żołądkowy, zespół jelita drażliwego, chore nerki i niewydolność serca.

                                                      Zobacz także:

                                                      Zobacz wideo: Konfitura z jabłek

                                                      Dzień Dobry TVN

                                                      Autor: Karolina Kubicka

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości